MAKARON AZJATYCKI Z PULPETAMI Z DZIKA


Rodzaj potrawy: bez laktozy
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 


Składniki 

150 g mięsa mielonego z dzika

1 szalotka

½ marchewki

½ pietruszki

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

½ czerwonej cebuli

2 ząbki czosnku

2-cm kawałek imbiru

1 czerwona papryka

1 garść świeżego szpinaku

1 łyżka sezamu

sól, pieprz


Składniki na sos:

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka cukru brązowego

sok z 1 limonki


Dodatkowo:

125 g makaronu chow mein 

1 łyżka orzeszków ziemnych

2 łyżki posiekanego szczypiorku


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju, dokładamy starte na tarce szalotkę, marchewkę i pietruszkę, smażymy 5 minut, studzimy i łączymy razem z mięsem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki, następnie smażymy na pozostałym oleju. Dodajemy pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Smażymy przez 6 minut. 

Składniki sosu dokładnie mieszamy i zalewamy nim mięso, dokładamy szpinak oraz sezam. Gotujemy przez minutę. 

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzony makaron łączymy z pulpetami. Wykładamy na talerze, posypujemy orzeszkami i szczypiorkiem. 







Smacznego!!!

 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM