MAKARON AZJATYCKI Z PULPETAMI Z DZIKA
Składniki
150 g mięsa mielonego z dzika
1 szalotka
½ marchewki
½ pietruszki
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
2-cm kawałek imbiru
1 czerwona papryka
1 garść świeżego szpinaku
1 łyżka sezamu
sól, pieprz
Składniki na sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka cukru brązowego
sok z 1 limonki
Dodatkowo:
125 g makaronu chow mein
1 łyżka orzeszków ziemnych
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju, dokładamy starte na tarce szalotkę, marchewkę i pietruszkę, smażymy 5 minut, studzimy i łączymy razem z mięsem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki, następnie smażymy na pozostałym oleju. Dodajemy pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Smażymy przez 6 minut.
Składniki sosu dokładnie mieszamy i zalewamy nim mięso, dokładamy szpinak oraz sezam. Gotujemy przez minutę.
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzony makaron łączymy z pulpetami. Wykładamy na talerze, posypujemy orzeszkami i szczypiorkiem.
0 komentarze