SAŁATKA WARZYWNA

Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 3 litry
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki: 

6 ziemniaków 
8 jajek
2 marchewki
1/4 korzenia selera
2 małe pietruszki ( użyłam pasternak)
8 małych ogórków kiszonych
1 por
2 jabłka
1 pęczek szczypioru
3 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej

Przygotowanie:

Ziemniaki myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 30 minut, odlewam wodę, studzę i obieram skórkę. Jajka gotuję przez 8 minut, studzę i obieram. Marchewkę, seler i pietruszkę gotuję w wodze lub obieram, kroję w plastry i gotuję na parze przez 30 minut. 
Ziemniaki, jajka, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, kroję w drobną kostkę. Jabłka pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę, ogórki również kroję w kostkę. Por kroję drobno w półplasterki. Szczypior drobno siekam.  Składniki sałatki zasypuję solą i pieprzem. Doprawiam majonezem i musztardą. Wszystkie składniki mieszam dokładnie do połączenia składników. 
Sałatkę przekładam do słoików litrowych i przechowuje w lodówce. 





Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM