CARBONARA Z KURKAMI I BOBEM


Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

150 g makaronu spaghetti
1 łyżka masła
1/2 cebuli szalotki
1 ząbek czosnku
100 g oczyszczonych kurek
100 g świeżego bobu
3 żółtka
4 łyżki startego parmezanu
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka listków świeżego tymianku

Przygotowanie:

Makaron gotuję wg wskazówek na opakowaniu. 
W garnku zagotowuję wodę i wrzucam bób, gotuję 3-4 minut. Odcedzam i wrzucam do miski z zimną wodą i lodem, pozostawiam na 4 minuty, bób obieram. 
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję szalotkę i czosnek pokrojony w drobną kostkę, smażę 3 minuty. 
Dorzucam kurki. smażę 2 minuty. Ugotowany makaron przekładam do usmażonych kurek i duszę przez 2 minuty podlewając jedną chochelką wody po makaronie. 
W misce roztrzepuję jajka, dodaję starty ser, świeżo mielony pieprz, sól i dokładnie wszystko ze sobą łącze. 
Do makaronu dodaję obrany bób i wyłączam palnik. Masę jajeczno-serową wylewam na makaron i energicznie mieszam do momentu aż utworzy się kremowy sos. 
Makaron przekładam na talerze i posypuje świeżo mielonym pieprzem, parmezanem i listkami tymianku. 









Smacznego!!!

 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM