CHAŁKA Z JAJECZNICĄ, BOBEM I KURKAMI
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 grube kromki chałki
1 łyżka masła
4 jajka
1 szklanka kurek (oczyszczonych)
1/2 szklanki bobu
2 łyżki nduji
parmezan do oprószenia
listki bazylii do obsypania
sól
Przygotowanie:
Kromki chałki opiekam na suchej patelni na złoty kolor. Do gotującej wody wrzucam bób i gotuję przez 3 minuty, wykładam do miski z zimną wodą i lodem, po minucie odcedzam i obieram.
Na patelni rozgrzewam masło, jajka wybijam do miski, doprawiam solą i dokładnie rozkłócam do uzyskania jednolitej masy. Wylewam na rozgrzane masło i mieszam do średnio ściętej jajecznicy. Na drugiej patelni rozgrzewam nduje, rozpuszczam i smażę przez 2 minuty, dokładam kurki i smażę 3 minuty.
Na kromki chałki wykładam jajecznice, kurki, polewam ndują, obsypuje bobem, listkami bazylii i oprószam startym parmezanem.
SMACZNEGO!!!
0 komentarze