ROSÓŁ DROBIOWY
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 4 godziny
Składniki:
Części rosołowe: kuper z kurczaka, szyja z indyka, łapki, skrzydło z kurczaka
4 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 opalona cebula
3 gałązki selera
1 ząbek czosnku
3 ziela angielskie
5 liści laurowych
6 ziaren pieprzu czarnego
2 gałązki lubczyku
6 gałązek natki pietruszki
1/3 pory - zielona część
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz lubczyku przekładam do dużego garnka i zalewam zimną wodą tak, żeby przykryć wszystkie składniki. Palnik ustawiam na średni ogień. Jak woda zaczyna delikatnie bulgotać, zmniejszam palnik na minimalne gotowanie i gotuję z uchyloną pokrywką przez 4 godziny ( w sumie). Pod koniec dodaję lubczyk i przyprawiam solą. Rosół podaję z ulubionym makaronem.
Smacznego!!!
0 komentarze