BIGOS ZE SŁODKIEJ KAPUSTY


Rodzaj dania: bez nabiału, bez glutenu, niski IG

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 


Składniki:


3 łyżki oleju

2 cebule 

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

4 gałązki selera

3 liści pora

2 liście laurowe

3 kiełbasy myśliwskiej

200 g ugotowanego mięsa wieprzowego lub z dzika

1 główka kapusty

3 pomidory

3 łyżki sosu sojowego

3 jabłka

4 ziarna jałowca (utarte w moździerzu)

1 łyżka pieprzu ziołowego

sól, pieprz

1 łyżka posiekanego kopru


Przygotowanie:


W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej, dokładam cebulę pokrojoną w kostkę i smażę przez 4 minuty. Marchewkę, pietruszkę ścieram na tarce, dodaję posiekane gałązki selera i pora oraz liście laurowe i smażę 5 minut. 

Kapustę szatkuję i dokładam do garnka. Solę i podlewam wodą, gotuję przez 7 minut. Na patelni podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę, dokładam do kapusty razem z poszarpanym mięsem. Po chwili dokładam pomidory pokrojone w kostkę, całość mieszam. Jabłka ścieramy na tarce i wykładamy na wierzch bigosu, przykrywam i odstawiam na 4 minuty do uprażenia. Doprawiam jałowcem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Gotuję jeszcze 5 minut i podaję posypane koperkiem.



Smacznego!!!


Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM