KANIA Z SOSEM TATARSKIM

Rodzaj dania: wegetariańskie
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

olej do smażenia

2 średniej wielkości kanie 

Sól i pieprz 

6 łyżki mąki pszennej

2 jajka

6 łyżki bułki tartej

2 łyżki zmielonych orzechów laskowych


sos tatarski:


1 szalotka

2 ogórki korniszony

2 ogórki kiszone

3 grzyby marynowane

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka musztarda ziarnista

1 łyżka posiekanego koperku

sól i pieprz


Szalotkę, ogórka korniszonego i kiszonego, grzyby marynowane siekam w drobną koskę.

Łączę w misce razem z majonezem, jogurtem greckim, musztardą ziarnistą i koperkiem. Doprawiam solą i pieprzem. 


Na patelni roztapiam masło i łączę razem z olejem. Kanie oprószam solą i pieprzem. Panieruję w mącę, rozkłóconym jajku i bułce tartej zmieszanej z orzechami laskowymi. 

Smażę na oleju razem z masłem na złoty kolor z obu stron. Kanie wykładam na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Kanie serwuje razem z sosem. 

Dodatkowo serwuje ze świeżą sałatą i puree ziemniaczanym. 








 Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM