PIERNICZKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI


Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość sztuk: 50
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na pierniki:
2 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 g)
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku
2 łyżki śmietany
2 jajka
1 łyżka kakao
1 przyprawa do piernika
50 g masła 

Dodatkowo:
4 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam w rondelku. Wszystkie składniki mieszam i łączę w jednolitą masę, dokładnie wyrabiam kulkę ciasta. Ciasto dzielę na 3 części, rozwałkowuję na cienki placek. Wykrawam małe jednolite kształty. Pierniczki wykładam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekę 10-12 minut w 180 stopniach (góra, dół). Wystudzone pierniczki smaruję powidłami śliwkowymi i przykrywam drugim piernikiem. Oprószam cukrem pudrem. Pierniczki są od razu miękkie. Przechowuję w szklanym pojemniku. 




 Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM