GRZANKA Z POMIDOROWĄ FASOLĄ I SADZENIAKIEM


Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

3 łyżki oleju
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1 gałązka rozmarynu 
6 pomidorów śliwkowych albo 300 g pomidorów krojonych z puszki
2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś
1 łyżeczka kuminu
1 płaska łyżeczka kolendry
1 płaska łyżeczka płatków drożdżowych 
sól i pieprz

2 łyżki oleju
2 duże kromki chleba
12 listków szałwii
2 jajka sadzone
2 szczypty zataru
parmezan do posypania

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i chilli pokrojone w drobną kostkę. Listki rozmarynu dokładam na patelnię. Smażę 4 minuty. Dokładam pomidory śliwkowe (jeśli jest  sezon) lub pomidory z puszki. Gotuję przez 5 minut i dokładam fasolę. Doprawiam solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i płatkami drożdżowymi. 

Ulubione pieczywo opiekam na patelni grillowej albo w opiekaczu. 

Na patelni rozgrzewam olej wrzucam szałwię, smażę przez 3 minuty. Ściągam szałwię i wbijam jaja. Doprawiam solą, pieprzem i zatarem. 

Na grzanki wykładam pomidorową fasolę, posypuję parmezanem, wykładam jajo i listki szałwii. 







Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM