GRZANKA Z POMIDOROWĄ FASOLĄ I SADZENIAKIEM
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
3 łyżki oleju
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1 gałązka rozmarynu
6 pomidorów śliwkowych albo 300 g pomidorów krojonych z puszki
2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś
1 łyżeczka kuminu
1 płaska łyżeczka kolendry
1 płaska łyżeczka płatków drożdżowych
sól i pieprz
2 łyżki oleju
2 duże kromki chleba
12 listków szałwii
2 jajka sadzone
2 szczypty zataru
parmezan do posypania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i chilli pokrojone w drobną kostkę. Listki rozmarynu dokładam na patelnię. Smażę 4 minuty. Dokładam pomidory śliwkowe (jeśli jest sezon) lub pomidory z puszki. Gotuję przez 5 minut i dokładam fasolę. Doprawiam solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i płatkami drożdżowymi.
Ulubione pieczywo opiekam na patelni grillowej albo w opiekaczu.
Na patelni rozgrzewam olej wrzucam szałwię, smażę przez 3 minuty. Ściągam szałwię i wbijam jaja. Doprawiam solą, pieprzem i zatarem.
Na grzanki wykładam pomidorową fasolę, posypuję parmezanem, wykładam jajo i listki szałwii.
Smacznego!!!
0 komentarze