SAŁATKA Z GRUSZKĄ
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
4 garście szpinaku baby
1 duża gruszka
1 garść orzechów włoskich
1 mała czerwona cebula
2 łyżki płatków migdałów
50 g sera lazur
2 łyżeczki miodu
świeżo mielony pieprz
sos:
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażę migdały na złoty kolor, przekładam do miseczki. Na tej samej patelni prażę orzechy i zalewam łyżeczką miodu, odstawiam na talerz.
Gruszkę dzielę na 6 lub 8 części, wycinam gniazda nasienne. Przekładam do patelni i oblewam łyżeczką miodu i łyżką wody, smażę przez 4 minuty co chwilę odwracając, studzę.
Wszystkie składniki na sos mieszam razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na półmisek wysypuję szpinak, układam gruszkę, posypuje migdałami, orzechami, pokruszonym serem lazur i plasterkami cebuli. Oblewam sosem i oprószam świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!!!
0 komentarze