SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ I BATATEM
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
3 garście rukoli
1 batat
1 łyżka oliwy
3 łyżki ziarenek granatu
3 łyżki gorgonzoli
1/4 szalotki
1 małe awokado
1 garść orzechów włoskich
sól i pieprz
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Batata obieram i kroję w kostkę, oprószam solą i pieprzem, skrapiam oliwą. Wykładam na blachę wyłożoną papierem i piekę w piekarniku w 200 stopniach. (termoobieg) przez 20 minut. Na patelni prażę orzechy przez 4 minuty. Wszystkie składniki sosu łączę do uzyskania jednolitego płynu. Bataty po upieczeniu studzę. Na półmisku wykładam rukolę, posypuję batatem, orzechami włoskimi, awokado pokrojonym w kostkę, granatem, plastrami szalotki i wykładam kawałki gorgonzoli. Polewam sosem.
Można podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!
0 komentarze