SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ I BATATEM

Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

3 garście rukoli
1 batat
1 łyżka oliwy
3 łyżki ziarenek granatu
3 łyżki gorgonzoli
1/4 szalotki
1 małe awokado
1 garść orzechów włoskich
sól i pieprz

Sos:

2 łyżki oliwy
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Batata obieram i kroję w kostkę, oprószam solą i pieprzem, skrapiam oliwą. Wykładam na blachę wyłożoną papierem i piekę w piekarniku w 200 stopniach. (termoobieg) przez 20 minut. Na patelni prażę orzechy przez 4 minuty. Wszystkie składniki sosu łączę do uzyskania jednolitego płynu. Bataty po upieczeniu studzę. Na półmisku wykładam rukolę, posypuję batatem, orzechami włoskimi, awokado pokrojonym w kostkę, granatem, plastrami szalotki i wykładam kawałki gorgonzoli. Polewam sosem. 
Można podawać z ulubionym pieczywem. 






Smacznego!!!

 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM