PUREE ZIEMNIACZANE Z OKRASĄ I ZSIADŁYM MLEKIEM
Rodzaj dania: z mięsem, z laktozą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mleka
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
7 obranych ziemniaków
30 g zimnego masła
50 g masła
3 łyżki oleju roślinnego
3 plastry boczku
3 cebule szalotki
szczypiorek do posypania
2 kubki ulubionego zsiadłego mleka
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki zalewam jedną szklanką mleka i wody, solę. Gotuję do miękkości, 15-20 min. Odcedzam, dodaję zimne masło i 1/4 szklanki mleka, dokładnie duszę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam drobno pokrojony boczek, smażę przez 4 minuty, dokładam masło i olej. Szalotkę kroje w półkrążki i dorzucam do boczku. Smażę przez 8 minut na wolnym ogniu.
Puree rozprowadzam na talerzu na środku umieszczam okrasę, polewam tłuszczem i obsypuje szczypiorkiem. Serwuję razem z zsiadłym mlekiem. Prawdziwy comfort food <3
Smacznego!!!
0 komentarze