PUREE ZIEMNIACZANE Z OKRASĄ I ZSIADŁYM MLEKIEM

Rodzaj dania: z mięsem, z laktozą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 

1 i 1/4 szklanki mleka
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
7 obranych ziemniaków
30 g zimnego masła

50 g masła
3 łyżki oleju roślinnego
3 plastry boczku
3 cebule szalotki
szczypiorek do posypania

2 kubki ulubionego zsiadłego mleka

Przygotowanie:

Obrane i umyte ziemniaki zalewam jedną szklanką mleka i wody, solę. Gotuję do miękkości, 15-20 min. Odcedzam, dodaję zimne masło i 1/4 szklanki mleka, dokładnie duszę. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucam drobno pokrojony boczek, smażę przez 4 minuty, dokładam masło i olej. Szalotkę kroje w półkrążki i dorzucam do boczku. Smażę przez 8 minut na wolnym ogniu. 

Puree rozprowadzam na talerzu na środku umieszczam okrasę, polewam tłuszczem i obsypuje szczypiorkiem. Serwuję razem z zsiadłym mlekiem. Prawdziwy comfort food <3




 Smacznego!!!

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM