KREMOWA JAJECZNICA ZE STRACIATELLĄ

Rodzaj: niski IG, bez glutenu, wegetariański

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2


Składniki na pesto szczypiorkowe:


1 pęczek szczypiorku

30 g sera pecorino

1 garść orzechów włoskich

¾ szklanki oleju roślinnego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

1 ząbek czosnku

sól, pieprz


Składniki:

2 łyżki masła

6 jajek

6 łyżki straciatelli lub ricotty

1 awokado

1 pęczek szczypiorku

2 kromki ulubionego chleba

sól, pieprz

oliwa


Przygotowanie pesto:

Szczypiorek, ser pecorino, orzechy włoskie umieszczam w blenderze kielichowym miksuję bardzo drobno (ale nie na papkę). Dodaję olej, sok z cytryny, miód oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i pieprzem, ponownie miksuję na jednolitą masę. Przekładam do słoika i przechowuję w lodówce do 3 tygodni.


Przygotowanie jajecznicy:

Na patelni rozpuszczam masło, jajka wybijam do miseczki, doprawiam solą i pieprzem, jajka rozkłócam widelcem na jednolitą masę. Masę wylewam na patelnię i mieszam do uzyskania luźnej jajecznicy. 


Kromki chleba opiekam w opiekaczu. Na wierzch wykładam jajecznicę, straciatellę, polewam pesto. Z boku talerza wykładam połowę awokado pokrojonego w plasterki, oprószam posiekanym szczypiorkiem. Całość oprószam solą i pieprzem, skrapiam oliwą. 




Smacznego!!!

 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM