KREMOWA JAJECZNICA ZE STRACIATELLĄ
Rodzaj: niski IG, bez glutenu, wegetariański
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki na pesto szczypiorkowe:
1 pęczek szczypiorku
30 g sera pecorino
1 garść orzechów włoskich
¾ szklanki oleju roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Składniki:
2 łyżki masła
6 jajek
6 łyżki straciatelli lub ricotty
1 awokado
1 pęczek szczypiorku
2 kromki ulubionego chleba
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie pesto:
Szczypiorek, ser pecorino, orzechy włoskie umieszczam w blenderze kielichowym miksuję bardzo drobno (ale nie na papkę). Dodaję olej, sok z cytryny, miód oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i pieprzem, ponownie miksuję na jednolitą masę. Przekładam do słoika i przechowuję w lodówce do 3 tygodni.
Przygotowanie jajecznicy:
Na patelni rozpuszczam masło, jajka wybijam do miseczki, doprawiam solą i pieprzem, jajka rozkłócam widelcem na jednolitą masę. Masę wylewam na patelnię i mieszam do uzyskania luźnej jajecznicy.
Kromki chleba opiekam w opiekaczu. Na wierzch wykładam jajecznicę, straciatellę, polewam pesto. Z boku talerza wykładam połowę awokado pokrojonego w plasterki, oprószam posiekanym szczypiorkiem. Całość oprószam solą i pieprzem, skrapiam oliwą.
0 komentarze