PLACKI CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Rodzaj dania: z laktozą
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 op cukru wanilinowego
1 łyżka cukru
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
160 g mąki pszennej
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 i 1/2 proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 szklanki mrożonych truskawek
1 łyżka cukru brązowego
Przygotowanie:
Jogurt, jajka, cukry mieszam za pomocą rózgi do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do drugiej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do suchych składników dodaję mokre, masło i posiekaną czekoladę, dokładnie mieszam. Nakładam po dwie łyżki na nieprzywierającą patelnię, smażę po 3 minuty z każdej strony.
Truskawki smażę na patelni razem z cukrem przez 12 minut.
Placki podaje polane truskawki i ewentualnie oprószone gorzką czekoladą.
Smacznego!!!
0 komentarze