KURCZAK PIECZONY Z GRUSZKAMI I MIRABELKAMI

 

Rodzaj dania: bez glutenu, niski IG

Czas przygotowania: 3 godziny

Ilość porcji: 6-8


Składniki:

1 kurczak (ok.4 kg)

3 łyżki masła

2 jabłka

2 szalotki

300 g mirabelek

2 gałązki rozmarynu

2 gałązki szałwii 

2 łyżki majeranku

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki miodu

sól, pieprz


Przygotowanie

Kurczaka dzielę na dwie połówki. Nacieram solą, pieprzem i masłem. Przekładam do dużego naczynia żaroodpornego, obkładam szałwią i rozmarynem. Piekę przez 2 godziny w 180°C (termoobieg) pod przykryciem. 

Jabłka dzielę na ósemki i wycinam gniazda nasienne. Jabłka przekładam do miski i mieszam razem z mirabelkami, szalotkami, majerankiem, miodem i sokiem z cytryny. Przekładam do kurczaka i piekę 45 minut, bez przykrycia. 

Kurczaka serwuję ze świeżymi sałatami i puree. 










Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM