KURCZAK PIECZONY Z GRUSZKAMI I MIRABELKAMI
Rodzaj dania: bez glutenu, niski IG
Czas przygotowania: 3 godziny
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
1 kurczak (ok.4 kg)
3 łyżki masła
2 jabłka
2 szalotki
300 g mirabelek
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki szałwii
2 łyżki majeranku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka dzielę na dwie połówki. Nacieram solą, pieprzem i masłem. Przekładam do dużego naczynia żaroodpornego, obkładam szałwią i rozmarynem. Piekę przez 2 godziny w 180°C (termoobieg) pod przykryciem.
Jabłka dzielę na ósemki i wycinam gniazda nasienne. Jabłka przekładam do miski i mieszam razem z mirabelkami, szalotkami, majerankiem, miodem i sokiem z cytryny. Przekładam do kurczaka i piekę 45 minut, bez przykrycia.
Kurczaka serwuję ze świeżymi sałatami i puree.
0 komentarze