SPAGHETTI Z RYDZAMI


Rodzaj dania: mięsne, z laktozą, z grzybami
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

400 g makaronu spaghetti

200 g rydzów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki

150 g pancetty, pokrojonej w kostkę

150 g stracciatelli (ser mozzarella w śmietanie)

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 szalotki, drobno posiekane

2 łyżki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)

2 łyżki oliwy z oliwek

50 ml białego wina (opcjonalnie)

Sól, pieprz do smaku

Świeżo starty parmezan do posypania (opcjonalnie)


Ugotuj makaron spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, zachowując szklankę wody z gotowania makaronu na później.


Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż pancettę na średnim ogniu, aż stanie się złocista i chrupiąca. Następnie przełóż ją na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni.


Do patelni z tłuszczem po pancetcie dodaj rydze i smaż je na złoty kolor przez 5-7 minut. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, dodaj wino i smaż, aż alkohol odparuje. Odstaw rydze na bok.


Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i dodaj posiekane szalotki oraz czosnek. Smaż na małym ogniu, aż staną się miękkie i aromatyczne (około 2-3 minut).


Dodaj do tego świeży tymianek i wymieszaj.


Do patelni z szalotkami i czosnkiem dodaj usmażoną pancettę, straciatellę i rydze. Wymieszaj, a następnie dodaj ugotowany makaron. Wlej odrobinę wody z gotowania makaronu, aby połączyć smaki i nadać potrawie kremową konsystencję.


Przełóż makaron na talerze z rydzami. Posyp dodatkowo świeżym tymiankiem i startym parmezanem.




Smacznego!!!



Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM