TAGLIATELLE Z TUŃCZYKIEM I Z OLIWKAMI
Rodzaj potrawy: wegetariańskie, rybne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle
1 puszka pomidorów (całe lub krojone) lub 400 g passaty pomidorowej
1 puszka tuńczyka w oliwie (ok. 120 g, odsączonego)
1 mała szalotka, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 szczypta chili (opcjonalnie)
sól, pieprz
10-12 oliwek (zielonych i/lub czarnych, wedle uznania)
2 gałązki świeżego tymianku (do dekoracji)
50 g burraty (opcjonalnie, dla kremowości)
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowuję wodę z solą. Gotuję makaron tagliatelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al dente. Odcedzam, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania.
Przygotowanie sosu:
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną szalotkę i smażę, aż stanie się szklista. Dodaję czosnek i smażę przez 30 sekund, uważając, by się nie przypalił.
Dokładam koncentrat pomidorowy i smażę przez minutę, aby wydobyć jego smak.
Wlewam pomidory z puszki lub passatę, mieszamy, doprawiamy oregano, tymiankiem, chili, solą i pieprzem. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Dodaję odsączonego tuńczyka oraz oliwki i mieszam. Podgrzewam jeszcze 2-3 minuty.
Do sosu dodaję ugotowany makaron oraz 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszam, aby makaron dokładnie pokrył się sosem.
Makaron nakładam na talerze. Dekoruję świeżym tymiankiem i opcjonalnie burratą dla kremowego wykończenia.
0 komentarze