GRZANKI Z FASOLĄ W SOSIE GRZYBOWYM


Rodzaj potrawy: danie wegetariańskie

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 2


Składniki na grzanki:

4 kromki chleba na zakwasie lub ulubionego pieczywa
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (opcjonalnie, do natarcia pieczywa)


Składniki na sos śmietanowo-serowy:

200 g podgrzybków (świeżych lub mrożonych)
1 szklanka ugotowanej białej fasoli (np. Jaś)
1 mała szalotka, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietanki 30% lub 36%
50 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano, startego
2 łyżki masła
2 gałązki świeżego tymianku
sól, pieprz 

natka pietruszki, drobno posiekana (do dekoracji)



Przygotowanie grzanek:

Rozgrzewam patelnię grillową na średnim ogniu. Kromki chleba smaruję cienką warstwą oliwy z obu stron. Opcjonalnie nacieram przeciętym ząbkiem czosnku. Opiekamy pieczywo na patelni grillowej, aż pojawią się charakterystyczne złote pręgi, a chleb stanie się chrupiący. Odkładam na talerz.


Przygotowanie sosu:

Na dużej patelni rozgrzewam masło, dodaję posiekaną szalotkę i smażę na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż stanie się szklista. Dodaję czosnek i smażę przez 30 sekund, uważając, by się nie przypalił.

Dokładam podgrzybki na patelnię i smażymy, aż odparuje nadmiar wody i grzyby lekko się zrumienią. Wlewam białe wino i gotuję przez 2-3 minuty, aż alkohol odparuje. Dodaję śmietankę, ugotowaną fasolę oraz gałązki tymianku. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Wsypuję starty ser i mieszam, aż całkowicie się rozpuści. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. 


Podanie:

Na każdej grzance układam porcję sosu z fasolą i podgrzybkami. Posypuję świeżą natką pietruszki i odrobiną startego sera.



Smacznego!!!





 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM