DORSZ W SOSIE CURRY

Składniki:

Dorsz w curry:

  • 2 filety z dorsza (świeże lub rozmrożone)

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

  • 2 łyżeczki pasty curry (żółtej lub zielonej – do smaku)

  • 1 łyżka startego imbiru

  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)

  • 1 szalotka lub mała cebula

  • 1 łyżeczka sosu rybnego lub sojowego

  • sok z ½ limonki

  • świeży koperek lub kolendra do podania

  • olej kokosowy lub roślinny do smażenia

Smażony ryż:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu (najlepiej z dnia poprzedniego)

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki edamame (ugotowane, bez łupinek)

  • garść grzybków (np. shimeji, pieczarki lub boczniaki), pokrojonych

  • 1–2 łyżki jasnego sosu sojowego

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • olej sezamowy lub roślinny


Przygotowanie:

1. Curry z dorszem:

  1. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną szalotkę, czosnek i imbir. Smażę 2–3 minuty.

  2. Dodaję pastę curry i chwilę prażę, aż zacznie pachnieć.

  3. Wlewam mleczko kokosowe i sos rybny (lub sojowy), mieszam.

  4. Układam filety dorsza w sosie, przykrywam i duszę 8–10 minut na małym ogniu, aż ryba będzie miękka i delikatna.

  5. Na koniec skrapiam sokiem z limonki i dekoruję świeżym koperkiem lub kolendrą.

2. Smażony ryż:

  1. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewam olej, wbijam jajka i szybko mieszam, jak na jajecznicę.

  2. Dodaję grzyby i edamame, smażę 2–3 minuty.

  3. Dodaję ugotowany ryż i sos sojowy, dokładnie mieszam i podsmażam jeszcze kilka minut.

  4. Na koniec dodaję szczypiorek i ewentualnie kilka kropel oleju sezamowego.

Na miseczkę ryżu wykładam porcję curry z dorszem i odrobiną sosu. Dekoruję plasterkami ogórka, koperkiem i ćwiartką limonki.

Można podać z marynowanym imbirem, piklami lub ostrym chili oil – dla kontrastu smaków 🔥  




Smacznego!!!









Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM