TANTANMEN RAMEN

 


Porcja: 2–3 osoby

Czas przygotowania: ok. 1 godzina (plus czas marynowania jajek)

🥚 Składniki:

Marynowane jajka (ajitsuke tamago):

  • 4 jajka

  • 100 ml sosu sojowego

  • 50 ml octu ryżowego

  • 50 ml mirinu

  • 1 łyżka cukru

  • 1 szklanka wody

Bulion i makaron:

  • 1 litr lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini

  • 2 łyżki pasty miso (jasnego lub czerwonego)

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1–1,5 łyżki pasty gochujang

  • 200 g makaronu ramen lub udon

Mięso:

  • 250 g mielonego mięsa z jelenia (lub wołowiny)

  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)

  • 1 cm kawałek świeżego imbiru (startego)

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka mirinu

  • ½ łyżeczki cukru

  • ½ łyżeczki płatków chili lub drobno posiekanej świeżej papryczki chili 🌶️

Dodatki:

  • pak choi (krótko blanszowany)

  • świeży szczypiorek (posiekany)

  • świeża kolendra (opcjonalnie)

  • prażone ziarna sezamu


👩‍🍳 Przygotowanie:

1. Marynowane jajka:

  • Jajka ugotuj na półmiękko (ok. 6 minut od zagotowania wody).

  • Schłodź w lodowatej wodzie, obierz.

  • Wymieszaj składniki marynaty: sos sojowy, ocet ryżowy, mirin, cukier i wodę.

  • Zanurz jajka na min. 4 godziny, najlepiej na noc.

2. Mięso z chili:

  • Rozgrzej olej sezamowy na patelni.

  • Podsmaż czosnek i imbir.

  • Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni.

  • Dodaj sos sojowy, mirin, cukier i płatki chili. Wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę, aż mięso wchłonie przyprawy.

3. Bulion:

  • W miseczce wymieszaj tahini, miso, sos sojowy, cukier i pastę gochujang.

  • Podgrzej bulion, stopniowo dodając pastę, dokładnie mieszając.

  • Dopraw do smaku.

4. Makaron:

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.

🍜 Składanie ramenu:

  1. Do miski włóż porcję makaronu.

  2. Zalej gorącym bulionem.

  3. Na wierzchu ułóż mięso z chili, połówkę marynowanego jajka, pak choi.

  4. Posyp szczypiorkiem, sezamem i kolendrą.







Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM