BEZA PAVLOVA




Składniki na bezę (z 7 białek):

  • 7 białek (z dużych jajek, temperatura pokojowa)

  • 350 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone (schłodzony)

  • 300 ml śmietanki 36% (mocno schłodzona)

  • 2–3 łyżki cukru pudru (do smaku)

  • ziarenka z 1 laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • świeże owoce sezonowe (truskawki, maliny, borówki, jagody, porzeczki)

  • jadalne kwiaty (opcjonalnie)


Wskazówki i przygotowanie:

1. Beza:

  1. Rozgrzej piekarnik do 130°C z termoobiegiem.

  2. W międzyczasie ubij białka ze szczyptą soli na średnich obrotach, aż staną się puszyste i białe.

  3. Dodawaj cukier stopniowo, po 1 łyżce, cały czas miksując na wysokich obrotach, aż beza stanie się gęsta i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści.

  4. Na końcu dodaj skrobię i sok z cytryny, krótko zmiksuj.

  5. Na papierze do pieczenia uformuj bezę w kształt okręgu z lekkim zagłębieniem.

  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 130°C z termoobiegiem, piecz przez 1 minutę, następnie zmniejsz temperaturę do 95°C i susz przez 2,5 godziny.

  7. Po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.

2. Krem:

  1. Ubij śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią na gęsty krem.

  2. Nie ubijaj zbyt długo – tylko do połączenia składników.

3. Składanie Pavlovej:

  1. Przełóż bezę na paterę lub talerz.

  2. Rozsmaruj krem, zostawiając wolne brzegi.

  3. Udekoruj świeżymi owocami i (opcjonalnie) jadalnymi kwiatami.

  4. Podawaj od razu po złożeniu.








 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM