DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM


Ciasto z przepisu Piotra Kucharskiego

Liczba porcji: 1 blacha ciasta (ok. 1200 g)
Sprzęt: blacha 30 x 25 cm
Poziom trudności: średni


Składniki:

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki migdałowej

  • 70 g masła

  • 70 g cukru

  • szczypta soli

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 200 g maślanki

  • 50 g wody

  • 2 żółtka

  • 1 jajko (razem 175 g masy jajecznej)

  • 100 g cukru

  • 550 g mąki pszennej tortowej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 120 g roztopionego masła

Owoce:

  • 250 g truskawek, pokrojonych na połówki

  • 200 g rabarbaru, pokrojonego w cienkie plasterki

  • 1 łyżka cukru (do oprószenia owoców)


Sposób przygotowania:

  1. Kruszonka:
    Składniki kruszonki wymieszaj palcami, aż się połączą i powstaną okruszki. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.

  2. Ciasto:
    W misie miksera rozpuść drożdże w maślance i wodzie. Dodaj cukier, żółtka i jajko, wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i sól. Wyrabiaj ciasto robotem z hakiem przez kilka minut.
    Pod koniec stopniowo dodawaj roztopione, lekko przestudzone masło – porcjami, aż całe zostanie wchłonięte przez ciasto. Wyrabiaj do uzyskania gładkiej, elastycznej masy.

  3. Wyrastanie:
    Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Następnie przełóż ciasto do formy o wymiarach 30 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do ponownego wyrastania na ok. 40 minut.

  4. Owoce:
    Truskawki i rabarbar oprósz lekko cukrem i odstaw na kilka minut, by puściły sok. Odciśnij nadmiar płynu i równomiernie rozłóż owoce na wyrośniętym cieście.

  5. Pieczenie:
    Posyp wierzch kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 35–40 minut, aż ciasto będzie złote, a kruszonka chrupiąca.
    Po przestudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.







 

Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM