RAVIOLI Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM
250 g ravioli z mięsem
1 mała cukinia, pokrojona w półplasterki
1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka oliwy z oliwek
150 ml passaty pomidorowej
2–3 łyżki śmietanki 30%
sól, pieprz, płatki chili (opcjonalnie)
świeża bazylia lub oregano do podania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i smaż ok. 4–5 minut.
Wlej passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem i (opcjonalnie) chili. Gotuj kilka minut.
Dodaj śmietankę i wymieszaj.
Ugotuj ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do sosu.
Podgrzewaj jeszcze chwilę, delikatnie mieszając. Podawaj z listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.
Letnia sałatka z owocami leśnymi i miodowym winegretem
Składniki:
garść mieszanki sałat (rukola, roszponka, młody szpinak)
garść malin
garść borówek amerykańskich
kilka listków świeżych ziół (tymianek cytrynowy, mięta, szczypiorek czosnkowy)
Winegret:
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wymieszaj sałaty z owocami i ziołami.
Połącz składniki winegretu, dobrze wymieszaj i polej sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!!!
0 komentarze