RAVIOLI Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM

 


Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g ravioli z mięsem

  • 1 mała cukinia, pokrojona w półplasterki

  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka

  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 150 ml passaty pomidorowej

  • 2–3 łyżki śmietanki 30%

  • sól, pieprz, płatki chili (opcjonalnie)

  • świeża bazylia lub oregano do podania

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i smaż ok. 4–5 minut.

  2. Wlej passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem i (opcjonalnie) chili. Gotuj kilka minut.

  3. Dodaj śmietankę i wymieszaj.

  4. Ugotuj ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do sosu.

  5. Podgrzewaj jeszcze chwilę, delikatnie mieszając. Podawaj z listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.


    Letnia sałatka z owocami leśnymi i miodowym winegretem

    Składniki:

    • garść mieszanki sałat (rukola, roszponka, młody szpinak)

    • garść malin

    • garść borówek amerykańskich

    • kilka listków świeżych ziół (tymianek cytrynowy, mięta, szczypiorek czosnkowy)

    Winegret:

    • 1 łyżeczka miodu

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

    • 1 łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina

    • sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie:

    1. Wymieszaj sałaty z owocami i ziołami.

    2. Połącz składniki winegretu, dobrze wymieszaj i polej sałatkę tuż przed podaniem.




      Smacznego!!!




Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM