MIELONE Z DZIKA Z DUSZONĄ CEBULĄ


🥩 Mielone z szynki z dzika z duszoną cebulą

Składniki:

  • 500 g mielonej szynki z dzika

  • 1 jajko

  • 1 mała cebula (drobno posiekana)

  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

  • 1/3 szklanki mleka (do namoczenia płatków)

  • sól, pieprz, odrobina majeranku

  • olej do smażenia

  • 2 cebule pokrojone w piórka

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, aż napęcznieją.

  2. W misce połącz mięso z jajkiem, przyprawami, czosnkiem, drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki i namoczonymi płatkami.

  3. Wyrób dokładnie masę i uformuj kotlety.

  4. Obsmaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  5. Zdejmij mielone z patelni, a na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w piórka.

  6. Gdy cebula się zarumieni i lekko zmięknie, dodaj odrobinę wody (lub bulionu), włóż z powrotem mielone, przykryj i duś razem jeszcze 5–7 minut na małym ogniu.

  7. Podawaj z ziemniakami i surówkami – najlepiej z mizerią i kapustą zasmażaną.


    Ziemniaki ze śmietaną i szczypiorem

    Składniki:

    • ok. 600 g ziemniaków (ugotowanych i pokrojonych w większą kostkę)

    • 2–3 łyżki śmietany 18%

    • sól, pieprz

    • pęczek szczypiorku

    Wykonanie:

    1. Ugotowane ziemniaki wymieszaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

    2. Dopraw solą i pieprzem, podawaj lekko przestudzone.


    🥬 Zasmażana młoda kapusta

    Składniki:

    • 1 mała główka młodej kapusty

    • 1 mała cebula

    • 1 łyżka masła

    • 1 łyżeczka mąki

    • sól, pieprz

    • odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny

    Wykonanie:

    1. Kapustę poszatkuj, zalej wodą, gotuj ok. 10 minut do miękkości.

    2. Na patelni podsmaż cebulę na maśle, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę.

    3. Połącz z kapustą, dodaj ocet/sok z cytryny, dopraw do smaku.


    🥒 Mizeria

    Składniki:

    • 2 ogórki gruntowe

    • 2–3 łyżki śmietany lub jogurtu

    • sól, pieprz

    • opcjonalnie: odrobina octu, posiekany koperek

    Wykonanie:

    1. Ogórki pokrój w cienkie plasterki i posól. Odstaw na chwilę, by puściły sok.

    2. Odciśnij lekko wodę, wymieszaj z pozostałymi składnikami.






Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM