PIEROGI Z WĘDZONYM TWAROGIEM I KURKAMI W ŚMIETANIE
Składniki:
Ciasto na pierogi:
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
220–250 ml ciepłej wody
½ łyżeczki soli
Farsz:
500 g ziemniaków (ugotowanych na świeżo, od razu po ugotowaniu ugniecionych)
200 g wędzonego twarogu
150 g twarogu śmietankowego
1 średnia cebula, drobno posiekana i podduszona na maśle
1 łyżeczka listków świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki suszonego)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Karmelizowana cebula do podania:
2 duże cebule, pokrojone w piórka
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Kurki w śmietanie:
200 g kurek, oczyszczonych
1 łyżeczka masła
100 ml śmietanki 30%
½ łyżeczki świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, soli, jajka, oleju i ciepłej wody. Przykryj i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.Farsz:
Ziemniaki ugotuj i od razu ugnieć na gładko. Cebulę zeszklij na maśle na złoto. Wymieszaj ziemniaki z wędzonym i śmietankowym twarogiem, podsmażoną cebulą, tymiankiem i przyprawami. Spróbuj – farsz powinien być wyrazisty w smaku.Karmelizowana cebula:
Pokrojoną w piórka cebulę smaż na maśle z cukrem i szczyptą soli aż stanie się miękka i lekko złocista.Kurki w śmietanie:
Podsmaż kurki na maśle, dodaj śmietankę i tymianek. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.Pierogi:
Rozwałkuj ciasto, wycinaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj we wrzątku przez 2–3 minuty od momentu wypłynięcia.Podanie:
Pierogi serwuj z kurkami w śmietanie, karmelizowaną cebulką i świeżą natką pietruszki lub tymianku. Dopraw pieprzem przed podaniem.
0 komentarze