PIEROGI Z WĘDZONYM TWAROGIEM I KURKAMI W ŚMIETANIE


Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • 220–250 ml ciepłej wody

  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 g ziemniaków (ugotowanych na świeżo, od razu po ugotowaniu ugniecionych)

  • 200 g wędzonego twarogu

  • 150 g twarogu śmietankowego

  • 1 średnia cebula, drobno posiekana i podduszona na maśle

  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki suszonego)

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Karmelizowana cebula do podania:

  • 2 duże cebule, pokrojone w piórka

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka cukru

  • szczypta soli

Kurki w śmietanie:

  • 200 g kurek, oczyszczonych

  • 1 łyżeczka masła

  • 100 ml śmietanki 30%

  • ½ łyżeczki świeżego tymianku

  • sól i pieprz do smaku


    Sposób przygotowania:

    1. Ciasto:
      Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, soli, jajka, oleju i ciepłej wody. Przykryj i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.

    2. Farsz:
      Ziemniaki ugotuj i od razu ugnieć na gładko. Cebulę zeszklij na maśle na złoto. Wymieszaj ziemniaki z wędzonym i śmietankowym twarogiem, podsmażoną cebulą, tymiankiem i przyprawami. Spróbuj – farsz powinien być wyrazisty w smaku.

    3. Karmelizowana cebula:
      Pokrojoną w piórka cebulę smaż na maśle z cukrem i szczyptą soli aż stanie się miękka i lekko złocista.

    4. Kurki w śmietanie:
      Podsmaż kurki na maśle, dodaj śmietankę i tymianek. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

    5. Pierogi:
      Rozwałkuj ciasto, wycinaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj we wrzątku przez 2–3 minuty od momentu wypłynięcia.

    6. Podanie:
      Pierogi serwuj z kurkami w śmietanie, karmelizowaną cebulką i świeżą natką pietruszki lub tymianku. Dopraw pieprzem przed podaniem.











Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM