KUSKUS Z POLĘDWICZKĄ Z KURCZAKA W SOSIE ORZECHOWYM
Składniki:
Na kuskus:
1 szklanka kaszy kuskus
1/2 małej cukinii (drobno pokrojona w kostkę)
1 mała cebula (drobno pokrojona)
sól, pieprz
świeże zioła: natka pietruszki, kolendra lub mięta
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Na kurczaka:
2 polędwiczki z kurczaka
sól, pieprz, papryka słodka i czosnkowa
sezam do posypania
2 łyżki ziaren granata
Sos orzechowy:
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka miodu
sok z 1 limonki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody (opcjonalnie, do rozrzedzenia)
Na sałatę:
mieszanka ulubionych sałat
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kuskus:
Do miski wsyp kuskus, dodaj drobno posiekaną cebulę i cukinię, szczyptę soli i pieprzu. Zalej wrzątkiem w proporcji 1:1,5 (kuskus:wrzątek), przykryj i odstaw na 5–10 minut. Po napęcznieniu przemieszaj widelcem i dodaj posiekane świeże zioła.Kurczak:
Polędwiczki z kurczaka natrzyj przyprawami i usmaż na złoto. Pod koniec posyp sezamem i ziarnami granata.Sos orzechowy:
Połącz masło orzechowe, sok z limonki, miód i sos sojowy. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, by sos był bardziej płynny.Sałata:
Wymieszaj składniki dressingu i polej nim świeżą sałatę tuż przed podaniem.
0 komentarze