KUSKUS Z POLĘDWICZKĄ Z KURCZAKA W SOSIE ORZECHOWYM

 


Składniki:

Na kuskus:

  • 1 szklanka kaszy kuskus

  • 1/2 małej cukinii (drobno pokrojona w kostkę)

  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)

  • sól, pieprz

  • świeże zioła: natka pietruszki, kolendra lub mięta

  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Na kurczaka:

  • 2 polędwiczki z kurczaka

  • sól, pieprz, papryka słodka i czosnkowa

  • sezam do posypania

    2 łyżki ziaren granata

Sos orzechowy:

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 1 łyżeczka miodu

  • sok z 1 limonki

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka wody (opcjonalnie, do rozrzedzenia)

Na sałatę:

  • mieszanka ulubionych sałat

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kuskus:
    Do miski wsyp kuskus, dodaj drobno posiekaną cebulę i cukinię, szczyptę soli i pieprzu. Zalej wrzątkiem w proporcji 1:1,5 (kuskus:wrzątek), przykryj i odstaw na 5–10 minut. Po napęcznieniu przemieszaj widelcem i dodaj posiekane świeże zioła.

  2. Kurczak:
    Polędwiczki z kurczaka natrzyj przyprawami i usmaż na złoto. Pod koniec posyp sezamem i ziarnami granata. 

  3. Sos orzechowy:
    Połącz masło orzechowe, sok z limonki, miód i sos sojowy. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, by sos był bardziej płynny.

  4. Sałata:
    Wymieszaj składniki dressingu i polej nim świeżą sałatę tuż przed podaniem.






Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM