CROQUE MADAME Z POMIDOREM
Składniki (na 2 porcje):
4 kromki dobrego chleba pszennego (np. na zakwasie)
2 jajka
1 pomidor, pokrojony w cienkie plastry
1/2 czerwonej cebuli, w cienkich piórkach
2 łyżeczki musztardy dijon
40 g sera żółtego (np. cheddar)
40 g gruyère (lub inny dojrzewający, intensywny ser)
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
Na sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
150 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Beszamel – w rondelku roztop masło, wsyp mąkę i wymieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kanapki – kromki chleba posmaruj cienko musztardą. Na dwóch kromkach ułóż plastry pomidora, cebulę i mieszankę serów (cheddar + gruyère). Dodaj łyżkę beszamelu i przykryj drugą kromką.
Zapiekanka – wierzch posmaruj sosem beszamelowym i posyp parmezanem.
Pieczenie – piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (grill) ok. 8–10 minut, aż ser się roztopi, a góra lekko zrumieni.
Jajko sadzone – na patelni usmaż jajka sadzone tak, by żółtko pozostało płynne.
Wykończenie – na każdej zapiekance połóż jajko, dopraw pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami.
0 komentarze