CROQUE MADAME Z POMIDOREM

 


Składniki (na 2 porcje):

  • 4 kromki dobrego chleba pszennego (np. na zakwasie)

  • 2 jajka

  • 1 pomidor, pokrojony w cienkie plastry

  • 1/2 czerwonej cebuli, w cienkich piórkach

  • 2 łyżeczki musztardy dijon

  • 40 g sera żółtego (np. cheddar)

  • 40 g gruyère (lub inny dojrzewający, intensywny ser)

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • 2 łyżki masła

Na sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 150 ml mleka

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Beszamel – w rondelku roztop masło, wsyp mąkę i wymieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  2. Kanapki – kromki chleba posmaruj cienko musztardą. Na dwóch kromkach ułóż plastry pomidora, cebulę i mieszankę serów (cheddar + gruyère). Dodaj łyżkę beszamelu i przykryj drugą kromką.

  3. Zapiekanka – wierzch posmaruj sosem beszamelowym i posyp parmezanem.

  4. Pieczenie – piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (grill) ok. 8–10 minut, aż ser się roztopi, a góra lekko zrumieni.

  5. Jajko sadzone – na patelni usmaż jajka sadzone tak, by żółtko pozostało płynne.

  6. Wykończenie – na każdej zapiekance połóż jajko, dopraw pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami. 








Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM