SAŁATKA Z POMIDORAMI, GORGONZOLĄ I CHIPSAMI Z PROSCIUTTO


⏱ Czas przygotowania: ok. 20 minut
🥗 Ilość porcji: 2 duże lub 3 mniejsze

Składniki:

  • kilka dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych odmian)

  • ok. 80 g gorgonzoli

  • 6–8 plasterków szynki parmeńskiej lub prosciutto crudo

  • garść rukoli

  • garść malin jeżyn 

  • cienko pokrojona czerwona cebula

  • świeże liście bazylii (zielonej i fioletowej)

Na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina

  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Chipsy z prosciutto: Rozgrzej piekarnik do 190°C. Plasterki szynki ułóż na papierze do pieczenia i piecz ok. 10 minut, aż będą złociste i chrupiące. Ostudź – będą jeszcze bardziej chrupiące po chwili.

  2. Pomidory pokrój w ćwiartki lub grube plasterki. Cebulę w cienkie piórka.

  3. Dressing: W miseczce wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej emulsji.

  4. Na dużym talerzu ułóż rukolę, pomidory, cebulę, owoce, porwij gorgonzolę na kawałki i dodaj chrupiące chipsy z szynki.

  5. Polej dressingiem, posyp świeżą bazylią i od razu podawaj – najlepiej z kawałkiem pieczonego chleba.










Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM