MASŁO UBIJANE
Porcje: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
duża szczypta soli Maldon lub innej gruboziarnistej soli morskiej
1 łyżka lodowatej wody
1 łyżka oliwy extra virgin (najlepiej delikatnej, owocowej)
Przygotowanie:
Do misy miksera wlewam śmietankę i ubijam na wysokich obrotach — najpierw powstanie bita śmietana, a potem zacznie się oddzielać maślanka.
Gdy masa zacznie się „warzyć”, zmniejszam obroty i miksuję jeszcze chwilę, aż tłuszcz zbije się w jednolitą, miękką kulę.
Odcedzam maślankę, a powstałe masło przekładam na sito lub gazę i przepłukuję zimną wodą. Dzięki temu będzie dłużej świeże.
Odciskam nadmiar wody, przekładam masło do miseczki i dodaję szczyptę soli Maldon.
Delikatnie mieszam, tworząc kremową konsystencję.
Na koniec formuję wgłębienie na środku i polewam odrobiną dobrej oliwy.







0 komentarze