MASŁO UBIJANE

 



Porcje: 4
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

  • duża szczypta soli Maldon lub innej gruboziarnistej soli morskiej

  • 1 łyżka lodowatej wody

  • 1 łyżka oliwy extra virgin (najlepiej delikatnej, owocowej)

Przygotowanie:

  1. Do misy miksera wlewam śmietankę i ubijam na wysokich obrotach — najpierw powstanie bita śmietana, a potem zacznie się oddzielać maślanka.

  2. Gdy masa zacznie się „warzyć”, zmniejszam obroty i miksuję jeszcze chwilę, aż tłuszcz zbije się w jednolitą, miękką kulę.

  3. Odcedzam maślankę, a powstałe masło przekładam na sito lub gazę i przepłukuję zimną wodą. Dzięki temu będzie dłużej świeże.

  4. Odciskam nadmiar wody, przekładam masło do miseczki i dodaję szczyptę soli Maldon.

  5. Delikatnie mieszam, tworząc kremową konsystencję.

  6. Na koniec formuję wgłębienie na środku i polewam odrobiną dobrej oliwy.








Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM