PIEROGI Z BRYNDZĄ I BOCZKIEM W SOSIE GRZYBOWYM
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Porcje: 4
Składniki:
Ciasto na pierogi:
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Farsz:
400 g ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
150 g boczku wędzonego (drobno pokrojonego, podsmażonego)
150 g bryndzy
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Sos:
200 g podgrzybków świeżych (lub mrożonych)
2 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
150 g mascarpone
sól, pieprz
świeży szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, olej i gorącą wodę. Wyrabiam elastyczne ciasto, zawijam w folię i odkładam na 30 minut.Farsz:
Ziemniaki łączę z podsmażonym boczkiem, bryndzą i koperkiem. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam na jednolitą masę.Pierogi:
Ciasto rozwałkowuję, wykrawam kółka, nakładam farsz i zlepiam brzegi. Gotuję w osolonym wrzątku do wypłynięcia, następnie jeszcze 2-3 minuty.Sos:
Cebule kroję w piórka i powoli karmelizuję na maśle z oliwą. Dodaję pokrojone grzyby i smażę, aż puszczą wodę i lekko się przyrumienią. Na koniec dodaję mascarpone, doprawiam solą i pieprzem.Podanie:
Pierogi wykładam na talerze, polewam sosem z grzybami i cebulą, posypuję szczypiorkiem.
0 komentarze