PIEROGI Z BRYNDZĄ I BOCZKIEM W SOSIE GRZYBOWYM

 

Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Porcje: 4

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml gorącej wody

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)

  • 150 g boczku wędzonego (drobno pokrojonego, podsmażonego)

  • 150 g bryndzy

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 200 g podgrzybków świeżych (lub mrożonych)

  • 2 cebule

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oliwy

  • 150 g mascarpone

  • sól, pieprz

  • świeży szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto:
    Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, olej i gorącą wodę. Wyrabiam elastyczne ciasto, zawijam w folię i odkładam na 30 minut.

  2. Farsz:
    Ziemniaki łączę z podsmażonym boczkiem, bryndzą i koperkiem. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam na jednolitą masę.

  3. Pierogi:
    Ciasto rozwałkowuję, wykrawam kółka, nakładam farsz i zlepiam brzegi. Gotuję w osolonym wrzątku do wypłynięcia, następnie jeszcze 2-3 minuty.

  4. Sos:
    Cebule kroję w piórka i powoli karmelizuję na maśle z oliwą. Dodaję pokrojone grzyby i smażę, aż puszczą wodę i lekko się przyrumienią. Na koniec dodaję mascarpone, doprawiam solą i pieprzem.

  5. Podanie:
    Pierogi wykładam na talerze, polewam sosem z grzybami i cebulą, posypuję szczypiorkiem.










Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM