RAMEN GRZYBOWY

 


Porcje: 2
Czas przygotowania: ok. 40 minut

Składniki:

  • ok. 1 litr bulionu warzywnego lub grzybowego

  • 1 łyżka pasty miso

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany

  • kawałek świeżego imbiru, starty

  • garść azjatyckich grzybów (shiitake, shimeji, mun)

  • kilka podgrzybków — podsmażonych na maśle z solą i pieprzem

  • 100 g tofu – pokrojone w kostkę i usmażone na złoto

  • 2 jajka – ugotowane na półmiękko

  • makaron ramen lub pszenny

  • liście pak choi

  • kilka pasków marchewki (obranej obieraczką w cienkie wstążki)

  • czerwona cebula – cienko pokrojona

  • szczypior i świeże zioła (bazylia tajska, mięta)

  • sezam do posypania

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju sezamowego. Dodaję czosnek i imbir, chwilę podsmażam, aż zaczną pachnieć.

  2. Wlewam bulion, dodaję sos sojowy i pastę miso. Gotuję na małym ogniu ok. 15 minut, żeby wszystko się połączyło.

  3. W tym czasie podsmażam tofu i odkładam na bok. Na tej samej patelni podsmażam grzyby azjatyckie i nasze, leśne podgrzybki.

  4. Do gorącego bulionu wkładam makaron i gotuję zgodnie z instrukcją. Pod koniec dodaję liście pak choi i krótko je blanszuję.

  5. W misce układam makaron, grzyby, tofu, pak choi i marchewkę. Wlewam bulion.

  6. Na wierzchu układam przekrojone jajko, cebulę, zioła i posypuję sezamem.











Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM