RAMEN GRZYBOWY
Porcje: 2
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Składniki:
ok. 1 litr bulionu warzywnego lub grzybowego
1 łyżka pasty miso
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
kawałek świeżego imbiru, starty
garść azjatyckich grzybów (shiitake, shimeji, mun)
kilka podgrzybków — podsmażonych na maśle z solą i pieprzem
100 g tofu – pokrojone w kostkę i usmażone na złoto
2 jajka – ugotowane na półmiękko
makaron ramen lub pszenny
liście pak choi
kilka pasków marchewki (obranej obieraczką w cienkie wstążki)
czerwona cebula – cienko pokrojona
szczypior i świeże zioła (bazylia tajska, mięta)
sezam do posypania
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewam odrobinę oleju sezamowego. Dodaję czosnek i imbir, chwilę podsmażam, aż zaczną pachnieć.
Wlewam bulion, dodaję sos sojowy i pastę miso. Gotuję na małym ogniu ok. 15 minut, żeby wszystko się połączyło.
W tym czasie podsmażam tofu i odkładam na bok. Na tej samej patelni podsmażam grzyby azjatyckie i nasze, leśne podgrzybki.
Do gorącego bulionu wkładam makaron i gotuję zgodnie z instrukcją. Pod koniec dodaję liście pak choi i krótko je blanszuję.
W misce układam makaron, grzyby, tofu, pak choi i marchewkę. Wlewam bulion.
Na wierzchu układam przekrojone jajko, cebulę, zioła i posypuję sezamem.
0 komentarze