SAŁATKA Z SZARPANYM KURCZAKIEM


Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3–4

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 szklanka drobno poszatkowanej białej kapusty

  • 1 marchewka (pokrojona w cienkie wstążki obieraczką)

  • ½ czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)

  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę)

  • garść groszku cukrowego (obsmażonego 2 minuty na oliwie)

  • garść świeżej kolendry

  • łyżka prażonego sezamu

Do gotowania kurczaka:

  • 1 l wody

  • 1 mała cebula (przekrojona na pół)

  • 2 ząbki czosnku

  • 4–5 ziaren pieprzu

  • 1 liść laurowy

  • ½ łyżeczki soli

Sos:

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka srirachy

  • 1 łyżka octu ryżowego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka soku z limonki

  • sól, pieprz

  • szczypta czosnku granulowanego

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowuję wodę z cebulą, czosnkiem, ziarnami pieprzu, liściem laurowym i solą.

  2. Wkładam piersi z kurczaka i gotuję na małym ogniu przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu rozdzielam mięso na włókna.

  3. W dużej misce łączę kurczaka z kapustą, marchewką, cebulą, selerem i groszkiem.

  4. W osobnej miseczce mieszam składniki sosu, aż powstanie gładka, aromatyczna emulsja.

  5. Polewam sałatkę sosem, dokładnie mieszam i posypuję sezamem oraz świeżą kolendrą.

Lekka, kolorowa i pełna chrupiących warzyw - ta sałatka to szybki sposób na odświeżenie dnia, z nutą pikanterii i azjatyckiego charakteru.











Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM