SAŁATKA Z SZARPANYM KURCZAKIEM
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3–4
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 szklanka drobno poszatkowanej białej kapusty
1 marchewka (pokrojona w cienkie wstążki obieraczką)
½ czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)
1 łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę)
garść groszku cukrowego (obsmażonego 2 minuty na oliwie)
garść świeżej kolendry
łyżka prażonego sezamu
Do gotowania kurczaka:
1 l wody
1 mała cebula (przekrojona na pół)
2 ząbki czosnku
4–5 ziaren pieprzu
1 liść laurowy
½ łyżeczki soli
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka srirachy
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz
szczypta czosnku granulowanego
Przygotowanie:
W garnku zagotowuję wodę z cebulą, czosnkiem, ziarnami pieprzu, liściem laurowym i solą.
Wkładam piersi z kurczaka i gotuję na małym ogniu przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu rozdzielam mięso na włókna.
W dużej misce łączę kurczaka z kapustą, marchewką, cebulą, selerem i groszkiem.
W osobnej miseczce mieszam składniki sosu, aż powstanie gładka, aromatyczna emulsja.
Polewam sałatkę sosem, dokładnie mieszam i posypuję sezamem oraz świeżą kolendrą.
Lekka, kolorowa i pełna chrupiących warzyw - ta sałatka to szybki sposób na odświeżenie dnia, z nutą pikanterii i azjatyckiego charakteru.
0 komentarze