TOST Z PIECZARKAMI I JAJKIEM SADZONYM
Rodzaj potrawy: bezmięsne
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
4 kromki chleba tostowego
150 g sera żółtego (cheddar lub gouda)
200 g pieczarek
1 średnia cebula
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 łyżka masła + odrobina oliwy do smażenia
garść świeżego szczawiku i rukwi wodnej
Składniki na sałatkę:
3 pomidory (najlepiej różne kolory)
1 mała cebula
kilka listków bazylii
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kroję pieczarki i cebulę w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczam masło z odrobiną oliwy i smażę warzywa, aż staną się miękkie i lekko złociste. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Na dwóch kromkach chleba układam starty ser, dodaję podsmażone pieczarki z cebulą i przykrywam drugą kromką. Smażę tosty na wolnym ogniu, aż chleb stanie się chrupiący, a ser w środku przyjemnie się rozpuści.
Na osobnej patelni smażę jajka sadzone – tak, by żółtka pozostały płynne. Układam je na tostach i posypuję świeżym szczawikiem oraz rukwią wodną.
W międzyczasie przygotowuję sałatkę: kroję pomidory i cebulę, dodaję oliwę, sól, pieprz i kilka listków bazylii. Mieszam delikatnie i podaję obok tostów.
Proste, ciepłe śniadanie lub szybki lunch – z aromatem masła, złocistym serem i płynnym żółtkiem.
0 komentarze