TOST Z PIECZARKAMI I JAJKIEM SADZONYM

  

Rodzaj potrawy: bezmięsne
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego

  • 150 g sera żółtego (cheddar lub gouda)

  • 200 g pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • 2 jajka

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka masła + odrobina oliwy do smażenia

  • garść świeżego szczawiku i rukwi wodnej

Składniki na sałatkę:

  • 3 pomidory (najlepiej różne kolory)

  • 1 mała cebula

  • kilka listków bazylii

  • 1 łyżka oliwy

  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Kroję pieczarki i cebulę w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczam masło z odrobiną oliwy i smażę warzywa, aż staną się miękkie i lekko złociste. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Na dwóch kromkach chleba układam starty ser, dodaję podsmażone pieczarki z cebulą i przykrywam drugą kromką. Smażę tosty na wolnym ogniu, aż chleb stanie się chrupiący, a ser w środku przyjemnie się rozpuści.

Na osobnej patelni smażę jajka sadzone – tak, by żółtka pozostały płynne. Układam je na tostach i posypuję świeżym szczawikiem oraz rukwią wodną.

W międzyczasie przygotowuję sałatkę: kroję pomidory i cebulę, dodaję oliwę, sól, pieprz i kilka listków bazylii. Mieszam delikatnie i podaję obok tostów.

Proste, ciepłe śniadanie lub szybki lunch – z aromatem masła, złocistym serem i płynnym żółtkiem.



Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM