SAŁATKA MIODOWA Z FASOLĄ I GORGONZOLĄ
Składniki (2-3 porcje):
Sałatka:
1 opakowanie miksu sałat (np. romantica, rukola, baby spinach – ok. 120–150 g)
1 szklanka ugotowanej drobnej białej fasoli
1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka
ok. 1 szklanka winogron przekrojonych na pół
6–8 suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w paseczki
garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
ok. 80 g sera gorgonzola, pokruszonego
Dressing miodowo-musztardowy:
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy (dijon lub francuskiej)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
sól i pieprz do smaku
Wymieszać energicznie, aż powstanie gładki, jednolity sos.
Przygotowanie:
W dużej misce umieszczamy całe opakowanie miksu sałat.
Dodajemy ugotowaną drobną białą fasolę, czerwoną cebulę, winogrona, suszone pomidory i pomidorki koktajlowe.
Na wierzch kruszymy gorgonzolę.
Polewamy dressingiem miodowo-musztardowym.
Delikatnie mieszamy lub podajemy w formie kolorowej, warstwowej kompozycji.





0 komentarze