SAŁATKA MIODOWA Z FASOLĄ I GORGONZOLĄ


Składniki (2-3 porcje):

Sałatka:

  • 1 opakowanie miksu sałat (np. romantica, rukola, baby spinach – ok. 120–150 g)

  • 1 szklanka ugotowanej drobnej białej fasoli

  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka

  • ok. 1 szklanka winogron przekrojonych na pół

  • 6–8 suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w paseczki

  • garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

  • ok. 80 g sera gorgonzola, pokruszonego

Dressing miodowo-musztardowy:

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka musztardy (dijon lub francuskiej)

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

  • sól i pieprz do smaku

Wymieszać energicznie, aż powstanie gładki, jednolity sos.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieszczamy całe opakowanie miksu sałat.

  2. Dodajemy ugotowaną drobną białą fasolę, czerwoną cebulę, winogrona, suszone pomidory i pomidorki koktajlowe.

  3. Na wierzch kruszymy gorgonzolę.

  4. Polewamy dressingiem miodowo-musztardowym.

  5. Delikatnie mieszamy lub podajemy w formie kolorowej, warstwowej kompozycji.




Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM