SZYNKA Z DZIKA PIECZONA W ŚLIWKACH

 

Składniki:

ok. 1,2–1,5 kg szynki z dzika (najlepiej wcześniej zamarynowanej w solance lub mleku)

6–8 świeżych śliwek

  • 8–10 suszonych śliwek

  • 4–5 ząbków czosnku (rozgniecionych)

  • 3–4 szalotki (przekrojone na pół)

  • 1 papryczka chilli

  • 3 gałązki rozmarynu

  • 2 łyżki masła ziołowego (lub zwykłego z czosnkiem i ziołami)

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżki oliwy

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Nacieram mięso solą, pieprzem i sosem sojowym. Odstawiam na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.

  2. Obsmażam szynkę na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, aż złapie kolor.

  3. Przekładam do naczynia żaroodpornego.

  4. Dodaję: świeże śliwki, suszone śliwki, szalotki, czosnek, chilli i rozmaryn.

  5. Na wierzchu układam masło ziołowe.

  6. Całość polewam oliwą.

  7. Przykrywam i piekę:

    • 150°C przez 2,5–3 godziny, aż mięso będzie miękkie.

  8. Na ostatnie 20–30 minut odkrywam, żeby wierzch się zarumienił, a sos lekko zgęstniał.

Sos ze śliwek, czosnku i rozmarynu wychodzi głęboki, aromatyczny i idealny do klusek śląskich.


Kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • mąka ziemniaczana (ok. 1/4 objętości ziemniaków)

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy.

  2. Wyrównujemy powierzchnię w misce i odmierzamy 1/4 ich objętości – tyle dodajemy mąki.

  3. Wbijamy jajko, solimy i wyrabiamy gładkie ciasto.

  4. Formujemy małe kulki i robimy charakterystyczną dziurkę palcem.

  5. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną.

  6. Przekładamy na półmisek i polewamy sosem ze sznyki z dzika.


Surówka z białej kapusty z szalotką i koperkiem

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty (cienko poszatkowanej)

  • 1 szalotka (drobno pokrojona)

  • 2 łyżki majonezu light

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub maślanki (opcjonalnie)

  • ½ pęczka koperku

  • sól, pieprz

  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Kapustę mocno ściskamy dłonią, żeby ją zmiękczyć.

  2. Dodajemy szalotkę i koperek.

  3. Łączymy majonez z jogurtem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny.

  4. Mieszamy z kapustą i odstawiamy na 15 minut, żeby smaki się połączyły.













Proponowane wpisy

0 komentarze

MÓJ INSTAGRAM