SZYNKA Z DZIKA PIECZONA W ŚLIWKACH
Składniki:
ok. 1,2–1,5 kg szynki z dzika (najlepiej wcześniej zamarynowanej w solance lub mleku)
6–8 świeżych śliwek
8–10 suszonych śliwek
4–5 ząbków czosnku (rozgniecionych)
3–4 szalotki (przekrojone na pół)
1 papryczka chilli
3 gałązki rozmarynu
2 łyżki masła ziołowego (lub zwykłego z czosnkiem i ziołami)
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Nacieram mięso solą, pieprzem i sosem sojowym. Odstawiam na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Obsmażam szynkę na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, aż złapie kolor.
Przekładam do naczynia żaroodpornego.
Dodaję: świeże śliwki, suszone śliwki, szalotki, czosnek, chilli i rozmaryn.
Na wierzchu układam masło ziołowe.
Całość polewam oliwą.
Przykrywam i piekę:
150°C przez 2,5–3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Na ostatnie 20–30 minut odkrywam, żeby wierzch się zarumienił, a sos lekko zgęstniał.
Sos ze śliwek, czosnku i rozmarynu wychodzi głęboki, aromatyczny i idealny do klusek śląskich.
Kluski śląskie
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana (ok. 1/4 objętości ziemniaków)
1 jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy.
Wyrównujemy powierzchnię w misce i odmierzamy 1/4 ich objętości – tyle dodajemy mąki.
Wbijamy jajko, solimy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Formujemy małe kulki i robimy charakterystyczną dziurkę palcem.
Gotujemy w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną.
Przekładamy na półmisek i polewamy sosem ze sznyki z dzika.
Surówka z białej kapusty z szalotką i koperkiem
Składniki:
½ główki białej kapusty (cienko poszatkowanej)
1 szalotka (drobno pokrojona)
2 łyżki majonezu light
1 łyżka jogurtu naturalnego lub maślanki (opcjonalnie)
½ pęczka koperku
sól, pieprz
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Kapustę mocno ściskamy dłonią, żeby ją zmiękczyć.
Dodajemy szalotkę i koperek.
Łączymy majonez z jogurtem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny.
Mieszamy z kapustą i odstawiamy na 15 minut, żeby smaki się połączyły.








0 komentarze