KURCZAK W MARYNACIE JOGURTOWO-MUSZTARDOWEJ Z SOSEM TZATZIKI
Pierś z kurczaka to zdecydowanie numer jeden jeśli chodzi o prostotę wykonania. W związku z tym, że jest to na prawdę uniwersalne mięso, to można je używać do różnego rodzaju potraw. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pierś kurczaka, marynowaną wcześniej w sosie jogurtowo-musztardowym. Jest to bardzo przydatna marynata, bo można ją używać nie tylko do piersi z kurczaka, ale także do wieprzowiny czy wołowiny a nawet dziczyzny.
Dodatkowo to tej potrawy, chętnie podaję sos tzatziki, na który również zamieszczę przepis.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 10 długich liści kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- około pół szklanki bułki tartej
- około pół szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
Pierś z kurczaka pokroić w centymetrowe paski, wrzucić do miski i przyprawić do smaku przyprawami. Następnie zalać zalewą z jogurtu, musztardy i pokrojonego drobno czosnku. Wszystko razem delikatnie wymieszać i pozostawić na 30 minut w lodówce.
Potem panierujemy pierś z kurczaka kolejno: mąka, jajko, bułka i wykładamy na rozgrzaną patelnię z masłem.
Sos tzatziki:
- 2 łyżki sera feta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- pół zielonego ogórka
- pęczek koperku
- pieprz
Ser feta i jogurt naturalny dobrze wymieszać, bądź zblendować na aksamitną masę. Dodać posiekany drobno czosnek i koperek. Obranego ogórka zetrzeć na tarce i dodać do zmieszanych składników.
Smacznego :)
1 komentarze
Widzę, że jest coraz pyszniej, coraz ładniej, coraz bardziej smakowicie!!! Czekam na wiosnę w Twojej kuchni!!!
OdpowiedzUsuń