KURCZAK W MARYNACIE JOGURTOWO-MUSZTARDOWEJ Z SOSEM TZATZIKI






Pierś z kurczaka to zdecydowanie numer jeden jeśli chodzi o prostotę wykonania. W związku z tym, że jest to na prawdę uniwersalne mięso, to można je używać do różnego rodzaju potraw. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pierś kurczaka, marynowaną wcześniej w sosie jogurtowo-musztardowym. Jest to bardzo przydatna marynata, bo można ją używać nie tylko do piersi z kurczaka, ale także do wieprzowiny czy wołowiny a nawet dziczyzny.
Dodatkowo to tej potrawy, chętnie podaję sos tzatziki, na który również zamieszczę przepis.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 10 długich liści kolendry 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła 
  • około pół szklanki bułki tartej
  • około pół szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
Pierś z kurczaka pokroić w centymetrowe paski, wrzucić do miski i przyprawić do smaku przyprawami. Następnie zalać zalewą z jogurtu, musztardy i pokrojonego drobno czosnku. Wszystko razem delikatnie wymieszać i pozostawić na 30 minut w lodówce.
Potem panierujemy pierś z kurczaka kolejno: mąka, jajko, bułka i wykładamy na rozgrzaną patelnię z masłem.  

Sos tzatziki:
  • 2 łyżki sera feta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • pół zielonego ogórka
  • pęczek koperku
  • pieprz
Ser feta i jogurt naturalny dobrze wymieszać, bądź zblendować na aksamitną masę. Dodać posiekany drobno czosnek i koperek. Obranego ogórka zetrzeć na tarce i dodać do zmieszanych składników. 

Smacznego :)

Proponowane wpisy

1 komentarze

  1. Widzę, że jest coraz pyszniej, coraz ładniej, coraz bardziej smakowicie!!! Czekam na wiosnę w Twojej kuchni!!!

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM