TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI
Szybki, orzeźwiający i przede wszystkim pyszny. Przedstawiam Wam przepis na tort, który piekłam na kolejną już uroczystość w naszej rodzinie i pewnie jeszcze niejednokrotnie upiekę, bo okazji w tym miesiącu mamy jeszcze sporo :)
Składniki do biszkoptów (składniki na dwa biszkopty - jasny i ciemny), ja wykorzystałam okrągłą formę o średnicy około 26 cm:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki lub 4 łyżki mąki + 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Wykonanie biszkoptu jasnego:
Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na sztywno, następnie do białek dodać łyżkę cukru, żółtko, łyżkę cukru, żółtko itd - cały czas miksując. Na koniec wsypać 5 łyżek mąki z płaską łyżeczką proszku i delikatnie wymieszać łyżką. Konsystencję wyłożyć do formy.
Ciemny biszkopt wykonujemy tak samo, tylko zamiast 5 łyżek mąki dodać 4 łyżki i 1 łyżkę kakao.
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
Składniki do warstw:
- słoiczek dżemu porzeczkowego
- puszka brzoskwiń
- 250 g malin
- 3 opakowania cukru wanilinowego
- 0,5 l śmietany kremówki
- truskawki do przystrojenia
- sok z jednej cytryny, pół szklanki wody, 3 łyżki soku z brzoskwiń
Zimne biszkopty przecinamy wzdłuż. Każdy jeden biszkopt nasączamy miksturą z soku z cytryny, wody i soku z brzoskwiń. Maliny przesmażamy na patelni z cukrem wanilinowym do uzyskania gęstej masy. Śmietanę ubijamy z 2 opakowaniami cukru wanilinowego. Brzoskwinie kroimy w dość drobną kostkę.
Warstwy tortu:
- biszkopt ciemny
- dżem porzeczkowy
- biszkopt jasny
- brzoskwinie
- bita śmietana
- biszkopt ciemny
- maliny
- bita śmietana
- biszkopt jasny
- bita śmietana
Tort przykryć cały bitą śmietaną, ustroić według uznania np. truskawkami.
Smacznego :)
1 komentarze
to ja poprosze taki w tym że bez okazji :D
OdpowiedzUsuń