TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI








Szybki, orzeźwiający i przede wszystkim pyszny. Przedstawiam Wam przepis na tort, który piekłam na kolejną już uroczystość w naszej rodzinie i pewnie jeszcze niejednokrotnie upiekę, bo okazji w tym miesiącu mamy jeszcze sporo :) 

Składniki do biszkoptów (składniki na dwa biszkopty - jasny i ciemny), ja wykorzystałam okrągłą formę o średnicy około 26 cm:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki lub 4 łyżki mąki + 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
Wykonanie biszkoptu jasnego:
Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na sztywno, następnie do białek dodać łyżkę cukru, żółtko, łyżkę cukru, żółtko itd - cały czas miksując. Na koniec wsypać 5 łyżek mąki z płaską łyżeczką proszku i delikatnie wymieszać łyżką. Konsystencję wyłożyć do formy. 
Ciemny biszkopt wykonujemy tak samo, tylko zamiast 5 łyżek mąki dodać 4 łyżki i 1 łyżkę kakao. 
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

Składniki do warstw:
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • puszka brzoskwiń
  • 250 g malin
  • 3 opakowania cukru wanilinowego
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • truskawki do przystrojenia
  • sok z jednej cytryny, pół szklanki wody, 3 łyżki soku z brzoskwiń

Zimne biszkopty przecinamy wzdłuż. Każdy jeden biszkopt nasączamy miksturą z soku z cytryny, wody i soku z brzoskwiń. Maliny przesmażamy na patelni z cukrem wanilinowym do uzyskania gęstej masy. Śmietanę ubijamy z 2 opakowaniami cukru wanilinowego. Brzoskwinie kroimy w dość drobną kostkę. 
Warstwy tortu:
  • biszkopt ciemny
  • dżem porzeczkowy
  • biszkopt jasny
  • brzoskwinie
  • bita śmietana
  • biszkopt ciemny
  • maliny
  • bita śmietana
  • biszkopt jasny
  • bita śmietana

Tort przykryć cały bitą śmietaną, ustroić według uznania np. truskawkami.


Smacznego :)

Proponowane wpisy

1 komentarze

MÓJ INSTAGRAM