BEZA PAVLOVEJ Z OWOCAMI SEZONOWYMI


Beza Pavlovej nazywana także tortem Pavlowej...
Sładka, miękka, wilgotna w środku na zewnątrz chrupka i delikatna.
Letni deser z bardzo ciekawą historią.
Po dziś dzień nie wiadomo kto wymyślił beze Pavlovej.
Jedno jest pewne, że została ona wymyślona na cześć primabaleriny Anny Pavlovej. 
Artystka podróżowała i tańczyła w Australii i Nowej Zelandii.
Nie został rozstrzygnięty spór pomiędzy Australijczykami a Nowozelandczykami, kto wymyślił bezę.
To właśnie w którymś z tych krajów zachwycił się nią pewien kucharz, który postanowił stworzyć deser na jej cześć.
Słodki, lekki, delikatny...



Składniki:
Beza
7 jajek rozmiar M (same białka)
1 i ¾ szklanki drobnego cukru do wypieku
szczypta soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka octu ryżowego lub sok z połowy cytryny

Masa śmietanowa

Śmietana 36%
serek mascarpone”
4 łyżki cukru
starta skórka z jednej cytryny
Owoce sezonowe:
Użyłam: czereśnie, truskawki, maliny, czerwoną porzeczkę, jedną morelę, listki mięty.


Beza

Wykonanie

Jajka powinny być wyciągnięte z lodówki około 20 minut przed ich ubijaniem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i zacząć miksować na największych obrotach miksera. Po około 2 minutach zacząć dodawać cukier. Łyżka po łyżce…. Łyżka po łyżce… Łyżka po łyżce ;)Następnie ubijać jajka około 7 minut. Nie musicie się martwić jeśli chodzi o czas. Białek nie jesteśmy w stanie przebić  ;) W między czasie ustawiamy piekarnik na 180 stopni , tryb góra dół.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, żeby papier trzymał się blaszki wystarczy zrobić delikatne kleksy z ubitego białka na każdym rogu i na środku blaszki, a następnie wyłożyć  papier. Na środku wyrysować koło. Mam na to swój system... ;) W zależności od tego na jakiej paterze kładę bezę po upieczeniu, to odrysowuję troszeczkę mniejsze koło niż forma – najczęściej przykładam mniejszy talerzyk i po prostu go odrysowuje na papierze. Do ubijającej się ciągle piany dodaje ocet i mąkę ziemniaczaną. Miksuję jeszcze około 2 minut i wykładam masę na wyrysowane koło. Kształtuję packą do tortów tworząc kształt tortu. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 7 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 140 stopni i piekę 1 godz 30 min. Po zakończonym czasie pieczenia delikatnie uchylam piekarnik i powoli ją chłodzę. Po około 20 minutach wkładam blachę z bazą i czekam aż dobrze wystygnie - około godziny. Najlepiej pozostawić ja na całą noc. 
Ściągam delikatnie beze z papieru i układam na przeznaczonej dla niej paterze. 


Masa śmietanowa:

Schłodzoną śmietanę ubijam na największych obrotach miksera. Jak zaczyna już gęstnieć dodaje cukier i startą skórkę z cytryny (wcześniej należy sparzyć cytrynę). Do całkowitego zgęstnienia masy dodaję mascarpone i miksuje do uzyskania jednolitej gęstej masy. 
Całą masę wykładam na górna część bezy i przystrajam ulubionymi owocami i miętą. 
Pozostaje nam tylko kroić i zajadać :)


Smacznego!!!!

Proponowane wpisy

7 komentarze

  1. o wow! Mega smakowicie wyglądają te owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mój boziu jaka wyrośnięta beza. I jak pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. cudo!!! po prostu wygląda pięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej niż wygląda...MNIAM

    OdpowiedzUsuń
  4. Ehh, ja nie mam ani dobrego piekarnika i wlasnie dzisiaj zmarl moj mixer, zatem nie ma opcji na zrobienie tego dzieła :(

    OdpowiedzUsuń
  5. nie musi być jakiś "wypasiony" mikser ;) wystarczy ręczny... sprawdzałaś już bezę w swoim piekarniku?

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM