TORT BEZOWY ZE SPODEM BROWNIE
Składniki:
Składniki na na jedną bezę:
4 białka z jajek
pół szklanki cukru do wypieków
łyżka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na brownie:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jaja
3 łyżki cukru
100 g mąki
1 szczyptę soli
Składniki na krem:
śmietanka kremówka 36% - 300 ml
2 opakowania mascarpone po 250 g
5 łyżek cukru
skórka z jednej cytryny
Dodatkowo:
ulubione owoce sezonowe
ja użyłam: truskawki, maliny, granat,
borówkę amerykańską
Wykonanie bezy:
Jajka powinny być wyciągnięte z lodówki około 20 minut przed ich
ubijaniem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i
zacząć miksować na największych obrotach miksera. Po około 2 minutach
zacząć dodawać cukier. Łyżka po łyżce. Następnie ubijać jajka około 7 minut. Nie musicie się martwić jeśli
chodzi o czas. Białek nie jesteśmy w stanie przebić ;) W między czasie
ustawiamy piekarnik na 180 stopni , tryb góra dół. Blaszkę wyłożyć
papierem do pieczenia, żeby papier trzymał się blaszki wystarczy zrobić
delikatne kleksy z ubitego białka na każdym rogu i na środku blaszki, a
następnie wyłożyć papier. Na środku wyrysować koło. Mam na to swój
system.
W zależności od tego na jakiej paterze kładę bezę po
upieczeniu, to odrysowuję troszeczkę mniejsze koło niż forma –
najczęściej przykładam mniejszy talerzyk i po prostu go odrysowuje na
papierze. Do ubijającej się ciągle piany dodaje sok z cytryny i mąkę
ziemniaczaną. Miksuję jeszcze około 2 minut i wykładam masę na
wyrysowane koło. Kształtuję packą do tortów tworząc kształt tortu.
Wkładam do nagrzanego piekarnika na 7 minut, następnie zmniejszam
temperaturę do 140 stopni i piekę 1 godz.
Po zakończonym czasie
pieczenia delikatnie uchylam piekarnik i powoli ją chłodzę.
Po około 10
minutach wkładam blachę z bazą i czekam aż dobrze wystygnie - około
godziny.
Wykonanie brownie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Formę o średnicy 32 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać
wraz z pokrojonym w kostkę masłem i roztopić w kąpieli wodnej, masy
nie zagotowywać. Jak tylko się roztopi - ściągnąć z ognia. Jajka ubić
wraz cukrem. Do jajek dodać roztopioną czekoladę wraz z masłem,
przesianą mąkę i sól. Wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do formy.
Piec 30 minut. Wystawić z piekarnika i pozostawić do całkowitego
wystudzenia.
Wykonanie masy śmietanowej:
Schłodzoną śmietanę ubijam na największych obrotach miksera. Jak zaczyna
już gęstnieć dodaje cukier i startą skórkę z cytryny (wcześniej należy
sparzyć cytrynę). Do całkowitego zgęstnienia masy dodaję mascarpone i
miksuje do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Następnie na paterze układamy warstwy i przekładamy masą śmietanową.
Jako pierwszy blat, ląduje brownie, następnie na brownie wykładamy trochę masy śmietanowej oraz owoce wg uznania. Kolejny blat to beza i znowu masa śmietanowa wraz z owocami, potem druga ostatnia już beza - na nią wykładam masę śmietanowa i ustrajam owocami.
Torcik smakuje niebiańsko!!!
Smacznego!!!
2 komentarze
Ale cudo! Aż żałuję, że nie kazałam sobie takiego tortu weselnego zrobić! Byłoby smakowicie :D Uwielbiam wszelkie torciki bezowe!
OdpowiedzUsuńWymyśl inną okazję :D
OdpowiedzUsuń