TORT BEZOWY ZE SPODEM BROWNIE



Składniki:

Składniki na na jedną bezę: 
4 białka z jajek
pół szklanki cukru do wypieków
łyżka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na brownie:

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
  3 jaja
  3 łyżki cukru
100 g mąki
  1 szczyptę soli

Składniki na krem:

śmietanka kremówka 36% -  300 ml
2 opakowania mascarpone po 250 g
   5 łyżek cukru
skórka z jednej cytryny

Dodatkowo:
ulubione owoce sezonowe 
ja użyłam: truskawki, maliny, granat, 
borówkę amerykańską

Wykonanie bezy:

Jajka powinny być wyciągnięte z lodówki około 20 minut przed ich ubijaniem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i zacząć miksować na największych obrotach miksera. Po około 2 minutach zacząć dodawać cukier. Łyżka po łyżce. Następnie ubijać jajka około 7 minut. Nie musicie się martwić jeśli chodzi o czas. Białek nie jesteśmy w stanie przebić  ;) W między czasie ustawiamy piekarnik na 180 stopni , tryb góra dół.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, żeby papier trzymał się blaszki wystarczy zrobić delikatne kleksy z ubitego białka na każdym rogu i na środku blaszki, a następnie wyłożyć  papier. Na środku wyrysować koło. Mam na to swój system.
W zależności od tego na jakiej paterze kładę bezę po upieczeniu, to odrysowuję troszeczkę mniejsze koło niż forma – najczęściej przykładam mniejszy talerzyk i po prostu go odrysowuje na papierze. Do ubijającej się ciągle piany dodaje sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Miksuję jeszcze około 2 minut i wykładam masę na wyrysowane koło. Kształtuję packą do tortów tworząc kształt tortu. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 7 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 140 stopni i piekę 1 godz. 
Po zakończonym czasie pieczenia delikatnie uchylam piekarnik i powoli ją chłodzę. 
Po około 10 minutach wkładam blachę z bazą i czekam aż dobrze wystygnie - około godziny.

Wykonanie brownie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Formę o średnicy 32 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać wraz z pokrojonym w kostkę masłem i roztopić  w kąpieli wodnej, masy nie zagotowywać. Jak tylko się roztopi - ściągnąć z ognia. Jajka ubić wraz cukrem. Do jajek dodać roztopioną czekoladę wraz z masłem, przesianą mąkę i sól. Wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do formy.  Piec 30 minut. Wystawić z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

Wykonanie masy śmietanowej:

Schłodzoną śmietanę ubijam na największych obrotach miksera. Jak zaczyna już gęstnieć dodaje cukier i startą skórkę z cytryny (wcześniej należy sparzyć cytrynę). Do całkowitego zgęstnienia masy dodaję mascarpone i miksuje do uzyskania jednolitej gęstej masy. 

Następnie na paterze układamy warstwy i przekładamy masą śmietanową. 
Jako pierwszy blat, ląduje brownie, następnie na brownie wykładamy trochę masy śmietanowej oraz owoce wg uznania. Kolejny blat to beza i znowu masa śmietanowa wraz z owocami, potem druga ostatnia już beza - na nią wykładam masę śmietanowa i ustrajam owocami. 

Torcik smakuje niebiańsko!!!


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

2 komentarze

  1. Ale cudo! Aż żałuję, że nie kazałam sobie takiego tortu weselnego zrobić! Byłoby smakowicie :D Uwielbiam wszelkie torciki bezowe!

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM