LASAGNE Z SOSEM BOLOŃSKIM
Składniki na 8 porcji:
16 płatów lasagne
Sos boloński:
3 łyżki oliwy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
150 g pancetty lub boczku
250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa wołowego
150 ml czerwonego wina
140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
1 szklanka gorącego bulionu wołowego
1 puszka (400 g) passaty pomidorowej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
150 g pancetty lub boczku
250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa wołowego
150 ml czerwonego wina
140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
1 szklanka gorącego bulionu wołowego
1 puszka (400 g) passaty pomidorowej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 płaskie łyżki mąki
700 ml mleka
sól
szczypta gałki muszkatołowej
4 płaskie łyżki mąki
700 ml mleka
sól
szczypta gałki muszkatołowej
200 g tartego parmezanu
Wykonanie:
Sos boloński:
rozgrzej oliwę w dużym garnku, zeszklij drobno
posiekaną szalotkę i czosnek, dodaj posiekany w średniej wielkości kostkę seler
naciowy oraz startą marchewkę Podsmaż i dodaj do całej zawartości boczek.
Zrumień boczek razem z warzywami i wrzuć mięso mielone. Mięso mielone najlepiej
dodawaj partiami. Do obsmażonego już mięsa z warzywami dodaj wino i gotuj około
4 minut. Następnie dodaj koncentrat
pomidorowy, pasatte i bulion. Dopraw wszystko sola i pieprzem i gotuj około 2h
co jakiś czas mieszając.
Sos beszamelowy:
w średniej wielkości garnku rozgrzej dobrze
masło,dodaj mąkę i smaż
około 2-3 minuty ciągle mieszając. Powoli wlewaj mleko, ale ciągle energicznie
mieszając aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstaw
z ognia i dopraw solą i pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C (góra-dół). Przygotuj formę (użyłam aluminiowej, może być naczynie żaroodporne) o wymiarach 19x27 cm. Wysmaruj formę i wlej około 100 ml beszamelu i ułóż warstwę lasagne. Na lasagne rozprowadź sos boloński a na wierzch polej sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Powtórz warstwy 4 razy i wstaw do piekarnika na około 45 minut. W połowie pieczenia przykryj lasagne folią aluminiową. Po upieczeniu odstaw na około 7 minut i porcjuj na prostokątne kawałki.
Smacznego :)
3 komentarze
Planuje od jakiegoś czasu spróbować zrobić z mężem własną lasagne, więc zapiszę sobie Twój przepis. :)
OdpowiedzUsuńŚwiętnie :) zachęcam, bo wychodzi wyborna. Powodzenia :)
UsuńPodoba mi się dodatek marchewki i selera, lubię dodawać warzywa do tego typu dań. :) Wszystko prezentuje się wspaniale. :)
OdpowiedzUsuń