LASAGNE Z SOSEM BOLOŃSKIM

Składniki na 8 porcji:

16 płatów lasagne
    
Sos boloński:
3 łyżki oliwy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
        3 łodygi selera naciowego
    1 marchewka
    150 g pancetty lub boczku
    250 g mielonego mięsa wieprzowego
    250 g mielonego mięsa wołowego
   150 ml czerwonego wina
    140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
    1 szklanka gorącego bulionu wołowego
    1 puszka (400 g) passaty pomidorowej
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

    Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
    4 płaskie łyżki mąki
    700 ml mleka
    sól
    szczypta gałki muszkatołowej
    
200 g tartego parmezanu

Wykonanie:

Sos boloński: 

rozgrzej oliwę w dużym garnku, zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek, dodaj posiekany w średniej wielkości kostkę seler naciowy oraz startą marchewkę Podsmaż i dodaj do całej zawartości  boczek. Zrumień boczek razem z warzywami i wrzuć mięso mielone. Mięso mielone najlepiej dodawaj partiami. Do obsmażonego już mięsa z warzywami dodaj wino i gotuj około 4 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pasatte i bulion. Dopraw wszystko sola i pieprzem i gotuj około 2h co jakiś czas mieszając. 

    Sos beszamelowy: 
w średniej wielkości garnku rozgrzej dobrze masło,dodaj mąkę i smaż około 2-3 minuty ciągle mieszając. Powoli wlewaj mleko, ale ciągle energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstaw z ognia i dopraw solą i pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej.

    Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C (góra-dół). Przygotuj formę (użyłam aluminiowej, może być naczynie żaroodporne) o wymiarach 19x27 cm. Wysmaruj formę i wlej około 100 ml beszamelu i ułóż warstwę lasagne. Na lasagne rozprowadź sos boloński a na wierzch polej sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Powtórz warstwy 4 razy i wstaw do piekarnika na około 45 minut. W połowie pieczenia przykryj lasagne folią aluminiową. Po upieczeniu odstaw na około 7 minut i porcjuj na prostokątne kawałki.


Smacznego :)

Proponowane wpisy

3 komentarze

  1. Planuje od jakiegoś czasu spróbować zrobić z mężem własną lasagne, więc zapiszę sobie Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świętnie :) zachęcam, bo wychodzi wyborna. Powodzenia :)

      Usuń
  2. Podoba mi się dodatek marchewki i selera, lubię dodawać warzywa do tego typu dań. :) Wszystko prezentuje się wspaniale. :)

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM