TARTA ZE ŚLIWKAMI, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI PEKAN
Jeśli zastanawiacie się jeszcze jakie smaczne ciasto upiec w weekend i nie stracić przy tym za dużo czasu. Podrzucam Wam przepis na kwaśno słodką tartę, która genialnie komponuje się z chrupkimi orzechami. Spróbujcie koniecznie!!!
Składniki:
na kruche ciasto:
150 g mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
90 g (bardzo zimnego) masła
2 żółtka
90 g (bardzo zimnego) masła
2 żółtka
8-10 dużych śliwek
2 łyżki suszonej żurawiny
15 orzechów pekan
cukier puder do oprószenia tarty
Dodatkowo:
forma do tarty 24 cm
folia aluminiowa
Wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj pokrojone w kostkę masło. Zmiksuj składniki w malakserze albo posiekaj nożem (bardzo energicznie), aż powstanie drobna kruszonka. Połącz z żółtkami tak, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zagnieć w miarę możliwości szybko. Kruche ciasto nie lubi ciepła dłoni. Rozpłaszcz kulę, owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotuj resztę składników. Śliwki poprzecinaj na połówki i usuń pestki, następnie podziel na ósemki. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Formę do ciasta nasmaruj masłem.
Ciasto rozwałkuj - gdyby przywierało do stolnicy lub blatu, to podsyp je mąką. Przełóż na dno tarty i wylep boki. Dno nakłuwaj widelcem. Całość szczelnie przykryj folią, na folię wyłóż obciążenie w postaci suchej fasoli albo ryżu. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
Wyciągnij z piekarnika i zdejmij obciążenie i folię. Wstaw do piekarnika na 5 minut do lekkiego zrumienienia. Następnie wyciągnij i obniż temperaturę do 170 stopni. Poukładaj śliwki, posyp żurawiną i orzechami pekan. Piecz jeszcze przez 20 minut.
Wystudzoną tartę posyp cukrem pudrem. Można podawać tez na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego!
2 komentarze
Obecnie jestem na diecie, ale zapiszę przepis na przyszłość.
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki! W formie tarty ich nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń