MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI



Rodzaj dania: mięsne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2

Skałdniki:

2 łyżki oliwy
250 g makaronu spaghetti
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 szklanka mrożonych podgrzybków
1 szklanka śmietanki 30%
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 szklanki białego wina

Wykonanie:

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy około 4 minuty i dodajemy grzyby (mogą być nie do końca rozmrożone). Podsmażamy około 7 minut i dorzucamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Podduszamy kolejne 7 minut i zalewamy całość winem. Zwiększamy temperaturę smażenia i redukujemy wino. Na koniec zalewamy całość śmietanką. Gotujemy jeszcze 3-5 minut, aż zgęstnieje sos. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Sos łączymy z makaronem. Serwujemy ze świeżo startym parmezanem. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

1 komentarze

MÓJ INSTAGRAM