BURGERY Z DANIELA
Rodzaj dania: mięsne
Ilość porcji: 2
Czas wykonania: 30 minut
Składniki:
250 g szynki z daniela (można zastąpić wołowiną)
2 duże bułki do burgerów z sezamem
majonez do posmarowania bułek
4 liście sałaty
2 grube plastry pomidora
4 plastry czerwonej cebuli
2 łyżki keczupu z cukinii i papryki lub zwykłego keczupu
4 plastry ogórka kiszonego
1 łyżka oleju roślinnego ( jeśli używam wołowiny, to nie smaruję burgerów olejem)
sól
pieprz
Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Rozgrzewam patelnię grillową. Przyprawiam mięso solą i pieprzem, formuję dwa kotlety. Smaruję każdego kotleta olejem, solę i smażę po 2 i pół minuty z każdej ze stron na dobrze rozgrzanej patelni. Wykładam na suchą deskę a następnie układam na patelni przepołowione bułki. Opiekam bułki na patelni grillowej, tylko od wewnętrznej strony. Bułki smaruję majonezem. Na dolną cześć bułki układam sałatę i burgera. Burgera oprószam świeżo zmielonym pieprzem. Smaruję keczupem, układam ogórki, cebulę i przykrywam wierzchnią częścią bułki.
Smacznego!!!
0 komentarze