GALETTE ZE ŚLIWKAMI
Rodzaj dania: wegetariańskie
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Składniki:
Ciasto:
240g mąki pszennej
140g zimnego masła
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
80 ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
10 śliwek
2 szczypty cynamonu
1 łyżeczka grubego cukru
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki zmielonych migdałów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto miksuje w malakserze, formuję kulkę, owijam folią spożywczą i wkładam na 30-60 minut do lodówki. W tym czasie myję śliwki i kroję na połówki pozbywając się pestek. Ciasto rozwałkowuję na okrągły placek o grubości 4mm - w razie potrzeby podsypuję mąką. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam okrągły placek. Środek tarty opruszam zmielonymi migdałami zostawiając 3 cm na założenie ciasta. Na wysypanych migdałach układam połówki śliwek - skórą do domu. Brzegi ciasta zakładam na śliwki. Posypuję wierzch cukrem i płatkami migdałów. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 30 minut (góra, dół) i następnie 10 minut z grzaniem tylko dół w tej samej temperaturze. Tartę wyciągam z piekarnika i czekam aż wystygnie. Na koniec posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!!!
2 komentarze
Wspaniała :). Dodam, że to mój ulubiony rodzaj tarty.
OdpowiedzUsuńjest przepyszna, polecam :)
Usuń