GALETTE ZE ŚLIWKAMI

Rodzaj dania: wegetariańskie

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki:

Ciasto:

240g mąki pszennej

140g zimnego masła

szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru wanilinowego

80 ml jogurtu naturalnego

Dodatkowo: 

10 śliwek 

2 szczypty cynamonu

1 łyżeczka grubego cukru

2 łyżki płatków migdałów

2 łyżki zmielonych migdałów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto miksuje w malakserze, formuję kulkę, owijam folią spożywczą i wkładam na 30-60 minut do lodówki. W tym czasie myję śliwki i kroję na połówki pozbywając się pestek. Ciasto rozwałkowuję na okrągły placek o grubości 4mm - w razie potrzeby podsypuję mąką. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam okrągły placek. Środek tarty opruszam zmielonymi migdałami zostawiając 3 cm na założenie ciasta. Na wysypanych migdałach układam połówki śliwek - skórą do domu. Brzegi ciasta zakładam na śliwki. Posypuję wierzch cukrem i płatkami migdałów. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 30 minut (góra, dół) i następnie 10 minut z grzaniem tylko dół w tej samej temperaturze. Tartę wyciągam z piekarnika i czekam aż wystygnie. Na koniec posypuję cukrem pudrem. 


Smacznego!!!

Proponowane wpisy

2 komentarze

MÓJ INSTAGRAM