KASZANKA Z SALSĄ JABŁKOWĄ
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Rodzaj dania: mięsne
Składniki:
2 kaszanki
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 szalotki
1 ząbek czosnku
kilka kropel srirachy
sól i pieprz
Salsa jabłkowa:
1 szalotka
1 jabłko
1 morela
1 łyżka musztardy ziarnistej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
Dodatkowo:
świeże listki majeranku
pieczywo tostowe
2 jajka ugotowane na miękko (5 min)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem. Wrzucam pokrojoną drobno szalotkę i smażę przez 3 minuty, co chwile mieszając. Kaszanki obieram ze skóry i rozłamuje na mniejsze kawałki, wrzucam na patelnie. Dokładam przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam solą, pieprzem i srirachą. Smażę do momentu, aż kaszanka będzie miękka.
Szalotkę, jabłko i morele kroję w bardzo drobną kostkę. Doprawiam musztardą, sokiem z cytryny, miodem, oliwą solą i pieprzem. Mieszam do momentu połączenia wszystkich składników.
Jajka gotuję na miękko (5 minut), przelewam zimną wodą i obieram.
Pieczywo grilluje z obu stron, następnie kroję w paski.
Na talerz wykładam kaszankę, jajka kroję na połówki i układam na kaszankę, posypuję salsą i oprószam listkami majeranku. Serwuje razem z grzankami.
Smacznego!!!
0 komentarze