KASZANKA Z SALSĄ JABŁKOWĄ

 


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Rodzaj dania: mięsne

Składniki:

2 kaszanki
1 łyżka masła 
2 łyżki oliwy
2 szalotki
1 ząbek czosnku
kilka kropel srirachy
sól i pieprz

Salsa jabłkowa:
1 szalotka
1 jabłko
1 morela
1 łyżka musztardy ziarnistej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

Dodatkowo:
świeże listki majeranku
pieczywo tostowe
2 jajka ugotowane na miękko (5 min)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem. Wrzucam pokrojoną drobno szalotkę i smażę przez 3 minuty, co chwile mieszając. Kaszanki obieram ze skóry i rozłamuje na mniejsze kawałki, wrzucam na patelnie. Dokładam przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam solą, pieprzem i srirachą. Smażę do momentu, aż kaszanka będzie miękka. 

Szalotkę, jabłko i morele kroję w bardzo drobną kostkę. Doprawiam musztardą, sokiem z cytryny, miodem, oliwą solą i pieprzem. Mieszam do momentu połączenia wszystkich składników. 

Jajka gotuję na miękko (5 minut), przelewam zimną wodą i obieram. 
Pieczywo grilluje z obu stron, następnie kroję w paski. 

Na talerz wykładam kaszankę, jajka kroję na połówki i układam na kaszankę, posypuję salsą i oprószam listkami majeranku. Serwuje razem z grzankami. 




Smacznego!!!




Proponowane wpisy

1 komentarze

  1. A jak jest z jedzeniem kaszanki w ciąży? Czy można? Jeśli tak, to w jakiej formie najlepiej ją jeść? Smażona, grillowana? Gdybyście byli zainteresowani, to zawsze można spojrzeć na stronę https://puppo.pl/kaszanka-w-ciazy-czy-mozna-jesc-smazona-a-moze-grillowana/ . Tutaj w tym temacie znajdziecie wiele ciekawych informacji.

    OdpowiedzUsuń

MÓJ INSTAGRAM